VPRO Boeken 22 juni

Willem Melchior & Jop de Vrieze

In de zomer van 2012 krijgt Willem Melchior te horen dat hij keelkanker heeft. Onderworpen aan een programma van onderzoeken, begeleiding en behandeling moet hij stoppen met roken. Zijn ervaringen schreef hij op in: 'De tijd is op.' Ook te gast is Jop de Vrieze over 'Allemaal Beestjes.' Hierin omschrijft hij hoe lichaam en micro-organismen vanaf de geboorte met elkaar samenwerken en hoezeer onze gezondheid van deze samenwerking afhangt. Het zal je kijk op je lichaam voorgoed veranderen.

Wim Brands blikt vooruit


Elke week lees je hier Wims persoonlijke ervaringen met de gasten van deze week en hun boeken.

Verschenen bij Atlas Contact,
<br/>mei 2014

Verschenen bij Atlas Contact,
mei 2014

De tijd is op - Willem Melchior

Opeens was zijn jeugd voorbij. Keelkanker. Echt in paniek raakte hij niet van de mededeling dat hij deze ziekte onder de leden had. Hij rookte zo'n vijftig sigaretten per dag; bovendien had hij zich op jonge leeftijd voorgehouden dat het niks was voor hem, oud worden. Maar hoe nu verder, met een lichaam dat haperde, een lichaam dat hij in zijn romans zo liefdevol bezongen had? Over hoe hij verder ging schreef Willem Melchior een beklemmend boek: De tijd is op. Wat was je eerste reactie toen je hoorde dat je kanker had vroeg ik aan Willem Melchior. En hij antwoordde: 'Ik was tamelijk gelaten. Die ziekte is te groot, zo groot dat je wel gelaten moet reageren volgens mij'

Verschenen bij Maven Publishing,
<br/>mei 2014

Verschenen bij Maven Publishing,
mei 2014

Allemaal beestjes - Jop de Vrieze

Stelt u zich het volgende voor: u bent in Tanzania in een jachtgezelschap dat een antilope heeft gevangen. Het dier wordt razendsnel in stukken gesneden, het vlees wordt een beetje geroosterd maar eigenlijk half rauw opgegeten, de darmen worden leeggezogen, de jagers smeren hun armen en gezichten in met bloed van het dier.

Kunt u zich voorstellen dat het gezond is wat ze doen? Nee, dat kunt u niet, want u wast uw handen ook als u niet naar de wc bent geweest. Vandaar dat u misschien wel een allergie onder de leden hebt. Jop de Vrieze legt uit waarom.