In de driedelige podcast Loos werk onderzoekt Leonie Wolters wat concepten als werk, nut en vrije tijd betekenen. Daar staat ze zeker niet alleen in: vragen rondom werk vormen een eeuwenoude discussie die nog steeds hoog kan oplaaien. Wij zochten de meest spraakmakende producties voor je uit. Kun jij je er lekker doorheen werken.

Pssht! Benieuwd wat Loos werk is? Klik hier!

Lezen: 'On the Penomenon of Bullshit Jobs'
Telefonische dienstverlening, gezondheidsadministratie en public relations... De wereld zou prima blijven draaien als zulk soort werk niet meer zou bestaan en we allemaal zelfvoorzienende moestuinboertjes werden. Antropoloog David Graeber noemt bovengenoemde banen bullshit jobs en onderzoekt waarom er zoveel (schijnbaar) nutteloos werk bestaat. In zijn artikel voor Strike! legt hij de morele en politieke redenen voor het bestaansrecht van bullshit jobs uit.

Kijken: Het werken van morgen
Graeber merkt het al op: machines kunnen prima productionele taken van ons overnemen. Tegenlicht maakte er een mooie uitzending over, waar pijnlijk duidelijk wordt hoe mensen steeds overbodiger worden. 

Artikel: 'Matthijs zocht naar zijn eigen manier en vond die'
Wat als je niet mee wil doen aan onzinwerk? Ontmoet Matthijs: 27 jaar oud en wonend bij zijn moeder in Kampen. Klinkt triest? Niet echt: Matthijs vult zijn leven namelijk precies in hoe hij wil. Hij houdt zijn vaste lasten zo laag mogelijk, zodat hij zo min mogelijk hoeft te werken. “Als mensen een aparte denkwijze hebben, een unieke manier hebben om tegen de wereld aan te kijken, dan zijn er altijd anderen die proberen hen weer ‘normaal’ te laten denken.”

Boek: The Last Night: Anti-Work, Atheism, Adventure
Werk is onze nieuwe god, aldus Federico Campagna. Volgens hem gelooft de westerse samenleving steeds minder in een klassieke, Christelijke god. Daarom vervult werk steeds meer die rol in de dagelijkse levens van veel mensen. Leonie las dit – in haar woorden – “vrij linkse boek” en merkte dat ze het eigenlijk niet zo’n heel stom idee vond. We kunnen werken prima als religie beschouwen, maar zegt Leonie: “Laten we er dan een leuk geloof van maken.” 

Docu: Garage 2.0 
"We willen de beste zijn. En dat mis ik nu. Wij moeten gewoon beter zijn dan alle anderen.” Gert heeft ambitie. Hij runt een autobedrijf in Vianen, waar hij zijn werknemers aanspoort de allerbeste te zijn. Een duidelijk doel, maar hoe bereik je zoiets? Hoe motiveer je je werknemers? Regisseur Catherine van Campen volgde als een fly on the wall de ontwikkeling van het familiebedrijf.

Alles van Loos werk