Als zelfs opa geen zin meer heeft om ze met de post te versturen, is de kerstkaart dan nog wel een lang leven beschoren?

Kerstkaarten, ze stellen ons ieder jaar weer voor een dilemma. Lekker laten zitten, of toch maar weer versturen? Per mail, of ouderwets met postzegel? Een kleine rondvraag onder ervaringsdeskundigen.

“Gewoon per post”, zegt oma (76). “Een paar jaar geleden hebben we een keer een mail gestuurd. Nou, daar had niemand een goed woord voor over. Het was ook niet zo’n mooie e-card. Daar lag het misschien wel aan. Dit jaar gaan we er gewoon weer gezellig een middag voor zitten. Neem wel altijd goed de lijst met adressen even door, zodat je de overleden mensen niet per ongeluk een kaart stuurt.”

Opa (77): “We zijn hier al jaren over aan het bek- vechten. Van mij hoeft het al tien jaar niet meer.” *Geroep op de achtergrond* “Oma zegt dat dat niet waar is. Maar ik verleen alleen mijn medewerking om van het gedonder af te zijn. Het kost ook heel veel geld. Je moet al die kaarten laten drukken bij een fotozaak. Dat zijn toch al gauw tachtig tot honderd stuks. En wat dacht je van al die postzegels? We laten ook altijd te weinig afdrukken. Dan moeten we weer naar de winkel om extra kaarten te kopen. Stuur toch gewoon een mail.”

Opa, oma, de keuze is aan jullie. De 3D kaart staat deze week in de VPRO Gids en is (na enig uitknipwerk) ouderwets per post te versturen. Toch een e-card dit jaar? Download hier de .gif ontworpen door Studio Doeke. Fijne kerst!

Twintig bomen minder

Volgens PostNL versturen we dit jaar naar verwachting vijftien miljoen minder kerstkaarten dan vorig jaar. We hebben het even uitgerekend, dat is gelijk aan het gewicht van twintig kerstbomen zoals die op de Dam in Amsterdam. Exclusief energiezuinige LED-verlichting overigens. Die moet je er zelf even bij bedenken.