We spraken de getalenteerde maker Daan Bol! Bij Dorst maakte hij samen met Marinka de Jongh de documentaire Zwart Zaad. Daarna maakte hij meerdere producties voor VPRO Jeugd. Zijn afstudeerfilm Niet op Meisjes werd ook uitgezonden door de VPRO.


Je bent 3 jaar geleden afgestudeerd aan de HKU. Wat is je het meest bijgebleven van deze periode? 
"Op de HKU krijg je alle vrijheid om zelf invulling te geven aan je programma en daar moet je mee om kunnen gaan. Ik wist dat ik documentaire regie wilde gaan doen, daarmee had ik een focus. In de vier jaar heb ik alle ruimte gehad om van alles te maken en uit te proberen. Mijn afstudeerdocumentaire Niet Op Meisjes is een van de eerste films die geworden is zoals ik hem bedacht had. Ik won hiermee de Wildcard waarmee ik de vrijheid kreeg om een nieuwe film te maken. Daarmee heb ik een paar jaar geworsteld voordat ik een plan ontwikkelde waar ik 100% achter stond."

Waar ben je nu mee bezig?
"Ik ga een achtdelige serie maken over kinderen met overgewicht en ik draai op dit moment een nieuwe Kids & Docs, een jeugd-rockumentary over een jong bandje. Beide projecten voor de VPRO. Met het geld van de Wildcard ga ik een documentaire maken over de relatie tussen mens en sterfelijkheid. Ik wil de veranderlijke relatie onderzoeken vanuit het perspectief van een ongeneeslijke zieke jongvolwassene."
 
Wat heb jij toch met jongeren?
"Ik hou heel erg van het perspectief dat kinderen hebben. Ik leer er heel veel van. Bijvoorbeeld dat je ze gewoon heel serieus moet nemen, net zo serieus als volwassenen, en ze niet moet betuttelen."
 
Hoe is het om te werken met kinderen? 
"Het is leuk maar lastig tegelijk om met ze samen te werken. Je moet het vertrouwen winnen en de film samen met ze maken. Ik hou van dat sociale aspect van documentaires maken en het openstaan voor wat er in het moment gebeurt. Ook kan ik in de wereld van jeugddocumentaires veel korte films regisseren en daar leer ik veel van."

Meer van daan