We interviewden de getalenteerde jonge makers Daan Windhorst en Ivo van Aart. In 2013 begonnen ze bij VPRO Dorst, waarna ze doorstroomden naar VPRO Drama.
We spraken hen over hun samenwerking en hoe ze zich na hun studies realiseerden het heft in eigen handen te moeten nemen.

De webserie Hoe dan? maakten ze voor Dorst in 2013. Hun tweede serie  Zes Dates, werd opgepikt door de VPRO. Daarna werkten ze bij Dorst beiden aan de interactieve film Love and Engineering en de webserie Layla Leila. Voor VPRO Drama maakten ze een jaar geleden de televisieserie Suspicious Minds en bij De Correspondent Het Waanoverzicht.

Jullie hebben al een lange geschiedenis met elkaar. Waar is het allemaal begonnen?
Ivo: "We kennen elkaar van de middelbare school - Nee, van de jeugdtheaterklas. Op een gegeven moment besloten we zelf een gezelschap op te richten. Hier begon ik met regisseren en Daan voor het eerst met schrijven. Aan de HKU maakten we daar onze studies van."

Ik realiseerde me dat ik zelf initiatief moest nemen om aan de bak te kunnen

Ivo van Aart

En toen?
Ivo: "Ik studeerde af als regisseur met de film Quantum Zeno en Daan als toneelschrijver. Maar na het afstuderen kwamen de klussen niet binnenstromen. Ik realiseerde me dat ik zelf initiatief moest nemen om aan de bak te kunnen."
Daan: "Dat is wat we deden. We klopten aan met een idee bij Dorst, en vele andere projecten volgden. We werden ineens gezien en mochten in 2014 de dramaserie Suspicious Minds maken bij de VPRO."

Inmiddels zijn we een jaar verder. Werken jullie nog steeds samen?
Daan: "We schrijven momenteel aan een plan voor een One Night Stand en aan nog een ander project. We spreken regelmatig af om te brainstormen. Onze bizarre ideeën vervolgens uitwerken tot een script is de echte uitdaging."
Ivo: "We laten ons veel inspireren door de komst van nieuwe technologieën. Een thema waar bijvoorbeeld Black Mirror (een hele vette satirische serie) ook over gaat. Wij zijn zo ver nog niet hoor!"

Misschien nog geen Black Mirror dan, maar ze zijn wel goed op weg: Daan schrijft momenteel voor de VPRO series Missie Aarde en De Fractie én satirische stukken voor De Correspondent. Ivo’s virtual reality ervaring VPRO Peepshow was afgelopen zomer te zien op Lowlands én op de Dutch Design Week in Eindhoven.