maartens moestuin

In Maartens moestuin neemt schrijver en gedragsbioloog Maarten ’t Hart de kijker mee naar de serene wereld van zijn moestuin.

Al meer dan dertig jaar kweekt ’t Hart uiteenlopende soorten groenten. Hij leerde het moestuinieren van zijn vader en grootvader en leeft en eet zoveel mogelijk van eigen grond. Dat is volgens ’t Hart de grootste luxe die een mens hebben kan: ‘niks is lekkerder dan een aardappeltje uit de klei in eigen tuin, zo uit de grond op het bord’. Tien afleveringen lang draait het om verschillende groenten die gevolgd worden van zaad tot oogst.

interview met maarten 't hart

'Filmen bestaat voornamelijk uit wachten: wachten op het moment dat cameraman en geluidsman en regisseur na eindeloos overleg, scherpstellen, uitlichten, et cetera weer even een scène opnemen. En meestal moet die scène dan nog een keer over. Dat wachten vooral is dodelijk vermoeiend. Ik kan domweg niet lummelen, ik wil de hele tijd in actie zijn. Maar als ik, terwijl Machteld en de cameraman en de geluidsman met elkaar overlegden, ondertussen onkruid uittrok, riep Machteld: “Niet doen, dat willen we filmen!”' 

Lees hier het hele interview met Maarten.

moestuinieren met de vpro

In de aanloop naar het programma konden kijkers tomatenzaadjes bestellen bij de VPRO. Helaas, de tomatenzaadjesactie is inmiddels afgelopen want de zaadjes zijn op. U kunt zich nog wel inschrijven voor onze nieuwsbrief (zie hieronder) en natuurlijk uw eigen tomatenzaadjes oogsten. Als u dezelfde zaadjes wilt zaaien als Maarten ’t Hart, dan kunt u vragen om Zuckertraube tomaten. Heeft u andere moestuiniervragen naar aanleiding van het programma? Deel je vragen, zaaitips en -tricks met andere kijkers van Maartens moestuin op onze Facebookpagina. Er komen helaas te veel vragen binnen om iedereen van een persoonlijk antwoord te voorzien. Veel plezier met Maartens moestuin!

meer maarten 't hart en moestuinieren