hans de huisbaas

, Tim den Besten

Zoals het thuis lekt, lekt het nergens. Denkt Tim.

Onze huisbaas is een oudere, ietwat verstrooide man. Hans heet hij.
Hans staat soms ‘s ochtends vroeg ineens in mijn kamer aan de verwarming te sleutelen, terwijl ik nog in bed lig. Als ik iets tegen hem zeg wat hem niet bevalt, antwoordt hij steevast met “Je hebt een huurachterstand”. Als ik dan zeg dat ik geen huurachterstand heb, zegt hij weer dat dat wel zo is en loopt weg.

Van ons vier ben ik degene die de meeste aanvaringen met hem heeft. Hans was in zijn vorige leven namelijk een dictator. Hans haalt het bloed onder mijn nagels vandaan, trekt daarna mijn nagels eruit, dipt ze in mijn bloed en smikkelt ze een voor een op. Bijvoorbeeld toen vriendin S. besloot te gaan verhuizen omdat er al maanden lekkage in haar kamer was. Nadat Hans eerst tijdenlang glashard had ontkend dat er lekkage was - terwijl er overal volgedruppelde emmers stonden - gaf hij het uiteindelijk toe toen het zelfs boven haar bed begon te lekken. Hans’ reactie: “Dan moet je ook niet daar je bed neerzetten”. Door zijn stugheid gingen we twijfelen aan onze eigen ogen. Hans had ons bijna zover dat we dachten die lekkage en dat hele bruine plafond te hebben ingebeeld. Bijna.

Hans lacht alles weg, of ontkent het gewoon. Ook toen er een gaslucht in de keuken hing. Volgens Hans rook het niet naar gas, en daarmee was de kous af. Het internet waarvoor we via de huur betalen doet het al twee jaar niet, volgens Hans omdat wij allemaal spelletjes spelen op internet, en daar kan het internet niet tegen. Wij weer aan onszelf twijfelen. Wij onderling elkaar beschuldigen van het spelen van spelletjes op internet. En Hans die lachend wegloopt onze vriendschap in puin achterlatend. Intussen hebben we zelf maar internet geregeld, maar betalen we ook nog steeds voor het fantoominternet van Hans.

Mijn Klomp Air Max brak pas echt toen hij twee dagen later de lege lekkende kamer stond te slijten aan een meisje uit Zutphen, die met haar ouders de boel kwam bezichtigen. Toen ik de kamer instormde en schreeuwde dat Hans gek was en eerst die lekkage moest repareren voordat hij er een nieuw iemand in kon zetten zei hij “Tim er is geen lekkage, hup naar je kamer!”. Ik werd door de huisbaas naar mijn kamer gestuurd. Als Hans dit leest heb ik vast weer een huurachterstand.

 

*De foto boven deze column is een fictief plafond, er is ook geen lekkage.