favorieten van de radio

favorieten van de radio

Het is december: over een paar weken begint het nieuwe jaar. Een spannende tijd voor vpro's nieuwe radioprogramma's (bijv. vrije geluiden & nooit meer slapen), maar ook het afscheid van een aantal oude bekenden.

 Eens in de twee weken geeft Lotje IJzermans, eindredacteur van De Avonden, een cultuurtip in de smaakmakerserie van vpro.nl. Deze week tipt ze... de radio! Haar devies: niet kniezen over wat verloren gaat, gewoon alles luisteren deze laatste weken - dan kom je december ook mooi weer door.

Reeks korte verhalen uit het echte leven: waargebeurde radiosprookjes die ontroeren, verbazen en ontregelen. Met een moeder zonder kinderwens, een man die honderd gaat worden en een kat met een flinke zorgrekening.

Fijne muziek op het gebied van jazz, soul, funk en urban. Daarnaast brengt Andrew cultuurtips en zijn visie op het nieuws, geeft hij prijzen weg en zoekt hij interactie met luisteraars. Veel muziek, weinig woorden. Op 2 juni 2013 was MC Fit te gast. Het leverde een mooi stukje live muziek op: luister vanaf 13.14.

De Avonden is een dagelijks cultuurprogramma van de VPRO. Afgelopen zomer maakten ze De Zomeravonden: grote interviews met kunstenaars, schrijvers en andere creatievelingen. Anton de Goede ging in gesprek met Sarah van Sonsbeeck. Daarnaast Botte Jellema over de gitaar van Jeff Buckley, Jeroen van Kan in gesprek met Peter Terrin, en de Seksweek Ladies Night over seksuele moraal, feminisme en Girls. 

Wim Brands in gesprek met de schrijver van een recent verschenen boek, fictie of nonfictie. Bijvoorbeeld met Justine LeClerq en Arnon Grunberg. Daarnaast het eerste deel van de Grote Gerard Reve Show.

 December. Buiten woedt de storm en waait het. Maar ook binnen is het beestenweer want aan het eind van het jaar regent het steevast jaarlijstjes en terugblikken. Nou daar kan de terugblik van JaBo ook nog wel bij: per 1 januari houdt namelijk niet alleen 2013 op maar ook de JaBo Gumbo Show. Toch is daar de afgelopen 2 jaar veel fraais te beluisteren geweest. Daaruit doet JaBo in zijn laatste uitzendingen een vette greep. Neem bijvoorbeeld de fieldrecording (een creatieve oplossing toen er geen geld meer was voor live bands) die Jaap op 22 september 2013 maakte van Tony Joe White, vanaf 15.33.

Wetenschapsprogramma met volop ruimte voor achtergronden bij het nieuws, spraakmakende interviews en spannende reportages. Waarom bestaat zwaartekracht? Hoe flexibel is intelligentie? En waarom verdwaalt de ene persoon wel, en de andere niet? Luister en leer.

Onwaarschijnlijke maar ware verhalen rond één thema. Kleine menselijke verhalen die je raken en je aan het denken zetten, waar je mond van openvalt of hardop bij in de lach schiet. Zo vertelt Plots over familie Omerovic, de vluchtelingen die weigerden vluchtelingen te zijn, en allerlei verhalen over mensen die de vurige wens hebben te verdwijnen en mensen die (ongewild) elkaar of zichzelf kwijtraken. Tot slot Weldoeners: levenslessen voor idealisten. Goede bedoelingen zijn geen garantie voor een goede afloop.

Steefs Cantina, de smaak van Radio 6 Soul & Jazz, gaat over muziek. En bij muziek horen eten, stijl en smaak. En smaken verschillen. Tijdens de lunch duikt Steef Cuijpers in de muziekgeschiedenis en zit hij in de “Ridm & Bloeshoek”. Ook gaat hij op zoek naar soul- en jazzverhalen en laat zich verrassen door nieuwe muziek.

Hartelijk welkom in Studio Idzerda: drie kwartier radiogenot voor de rijpere liefhebber. Uit urenlang luisterplezier hebben we drie bijzondere uitzendingen gekozen: Wind (met dat verhaal van die petomaan, en de man die graag de tango danst met vliegers), Goed & Kwaad (want de slechteriken zijn minstens net zo leuk als de good guys), Nacht en de Kleurenserie.

- Wie doet dat nou, Geel als thema voor z'n uitzending kiezen?
- Oh, en Blauw, die was echt leuk.

U hoor het: Idzerda. 

Actueel magazine met veel aandacht voor buitenland, recht, politiek en economie. Zo zond de Villa een reportage over dakloze jongeren in Rotterdam en een over misstanden in de prostitutie uit, maar had het ook de primeur van een geheime koningsspeech in het geval van woiii. Villa VPRO dook in het vermeende geluk van onze huisdieren en bood een thuis aan het vrolijke hoorspel Geluid Loopt. In iedere uitzending zaten bovendien actuele gasten, zoals Ilja Leonard Pfeiffer over de Italiaanse verkiezingen en Docters van Leeuwen over de bezuinigingen op de AIVD (hij moest tussendoor wel even een pakketje aannemen). 

Wilfried de Jong presenteert zijn favoriete jazz- en soulplaten.
Eens in de maand kwam Wilfried live vanuit Jazzcafe Dizzy in Rotterdam. Luister hierboven een van die bijzondere uitzendingen. 

en nu?

In 2014 keert de vpro terug met drie gloednieuwe programma's: Radio Grenzeloos (over buitenland, politiek en economie) en Nooit Meer Slapen (cultuurprogramma) op radio 1, en Vrije Geluiden (een overkoepelend muziekprogramma op radio 6). Daarnaast zullen er weer nieuwe spraakmakende documentaires verschijnen in Holland Doc Radio. Niet getreurd dus!

advertentie