de beste radio van 2014

Nikki Dekker, Eric Arends, Remy van den Brand, Charlie Crooijmans, Lotje IJzermans, Astrid Nauta, Timo Pisart, Herman Schulte Nordholt en Willem van Zeeland ,

Het is weer tijd voor de eindejaarslijstjes. In VPRO Gids 51-52 verscheen een lijstje met de 5 beste radio-items van 2014. Die zijn allemaal hier terug te luisteren - maar klik vooral verder door de short- en longlist!

1. Jesus Christ Superstar in OVT

Ted Neeley blikt terug op een veertig jaar lange carrière als Jezus, maar dit item is meer dan een interview. Laura Stek maakte een strak gecomponeerd item over de geschiedenis van de Jezusfilm, de hoofdrolspeler en de kijkers, vol kleurrijke audio en mét persoonlijke noot. Hier is radio voor bedoeld. Lees hier meer over het item.

2. vetplantliefde op woord.nl

Bente Hamel stelde de vraag die maar weinigen durven te stellen: wat moeten we eigenlijk met de plant – en wat moet hij met ons? Het antwoord zet zich uiteen in een verzameling kleurrijke portretten over de onverwachte band tussen mens en plant.

3. lucia rijker in nooit meer slapen

Nooit Meer Slapen zond dit jaar al veel sterke interviews uit, maar dit gesprek eindigt met een klapper, als Pieter van der Wielen de stoot krijgt die een afkondiging bijna onmogelijk maakt. Nu ook met beeld:

4. Kinderen van de val van de muur in Bureau Buitenland

Correspondent Tijn Sadée interviewde een Poolse, een Letse, een Hongaar en Estse politici over de betekenis van het ineenstorten van het communisme voor hun leven en werk. Een knap gemonteerd retrospectief dat de geschiedenis levendig maakt.

5. Coco’s, het nieuwste speeltje van de banken in Argos

De banken komen wel vaker in het nieuws, maar deze reportage houdt de spanning erin terwijl ze uitzoekt hoe uitzonderlijk de uitzonderingspositie van de banken precies is.

het beste van alle vpro radioprogramma's

De VPRO heeft meer dan 5 radioprogramma's, laat staan dat we het bij 5 mooie items kunnen houden.

De echte audiofiel bieden we de hoogtepunten van elk radioprogramma. Van 3voor12 radio tot OVT: elke redactie stuurde een lijstje in met de mooiste, bijzonderste en leukste radiomomenten van het afgelopen jaar. Dat is zeker het (her)beluisteren waard.

de bijzonderste items van 3voor12 radio

  • de beste reportages van bureau buitenland

  • de mooiste gesprekken uit nooit meer slapen

  • de mooiste concerten in vrije geluiden

  • de mooiste bijdragen op woord.nl

  • Nog meer lijstjes?

    Alle lijstjes uit de VPRO Gids staan hier. Kijk op cinema.nl voor de beste films en neem ook eens een kijkje in onze piekfijne VPRO kerstboom voor allerlei audiovisueel lekkers.