De VPRO-documentaireprijs 2020 is donderdag 8 oktober uitgereikt aan de crew van Waarom bleef je niet voor mij?. De prijs wordt voor de dertiende keer door de VPRO uitgereikt aan de beste eindexamendocumentaire van de Nederlandse Filmacademie.

In Waarom bleef je niet voor mij? vertellen vier kinderen, die tijdens de basisschool een ouder verloren aan zelfmoord, over de reis die zij aflegden vanaf het moment dat zij het nieuws hoorden. De documentairemaakster, die hetzelfde meemaakte, stelt de vragen die niemand destijds aan haar durfde te stellen.

Het oordeel van de jury, bestaande uit Anouk Kamminga (Hoofdredacteur VPRO), Karen van Dijk (conceptontwikkelaar VPRO) en Barbara Truyen (hoofd documentaire VPRO), was unaniem:  'Vanaf het begin van de film is het duidelijk waar de maker ons mee naartoe wil nemen. De wijze waarop dit taboedoorbrekend onderwerp is verbeeld is dapper, transparant, zonder om de hete brij heen te draaien, open, maar vol kwetsbaarheid. Zowel de binnenwereld als de buitenwereld zijn prachtig verbeeld en dat heeft ons tot tranen toe geroerd.'

De documentaire kwam tot stand in samenwerking met omroep Human. De afstuderende crew van Waarom bleef je niet voor mij bestaat uit Milou Gevers (regisseur), Annerose van Strijen en Quita Ruijgrok (productie), Lola Mooij (cinematography), Kathleen Hilbers, Mey Rahimi, Meret Wellmann en Lotty Mulleners (production design), Richelle van Loon (montage), Tim Marsman (geluidsopname), Thomas Machtel (sound design), Remco Langedijk (mixage), Charlotte Veldhuizen en Ömur Sönmez (visual effects supervisie) en Nikolaï Clavier (componist).

De film is zaterdag 24 oktober om 23.00 uur te zien op NPO 3.

Over de VPRO-documentaireprijs

Met de VPRO-documentaireprijs wil de VPRO jong documentairetalent stimuleren. De prijs wordt toegekend aan het team dat op de Nederlandse Filmacademie de beste eindexamendocumentaire realiseert. De jury kijkt altijd naar het geheel. Hoe komen alle verschillende afstuderende disciplines binnen de documentaire tot zijn recht? De prijs was altijd een reis voor de hele crew naar een buitenlandsfestival om inspiratie op te doen. Maar dat is nu helaas niet mogelijk. De prijs is als prijs bedoeld voor het hele team, maar wordt dit jaar uitgereikt aan de regisseur. Deze talentvolle maker krijgt een budget om bij de VPRO een nieuwe documentaire te ontwikkelen.