Wat doet het met je als je opgroeit in kindertehuizen, jaar in jaar uit hopend op een plek in een pleeggezin? Wie beslist er over Alicia’s lot en toekomst? Een onderhuids portret van binnenuit.

2Doc: Alicia

De documentaire Alicia is een van de winnaars van de 5 jaar 2Doc-prijsuitreiking, gekozen door het publiek. De film won ook de Prix Italia 2018, de IDFA Special Jury Award 2017 en in 2019 de Hartenhuis Award, die ieder jaar gaat naar een initiatief, opvanglocatie, groep of persoon die zich buitengewoon heeft ingezet voor kwetsbare kinderen in Nederland.

korte inhoud

Alicia is een jaar oud als ze uit huis wordt geplaatst. Via een pleeggezin komt ze op vijfjarige leeftijd terecht in een kindertehuis en als ze negen is zit ze daar nog steeds, in afwachting van plaatsing bij een nieuw gezin. Dit is het moment waarop de documentaire Alicia begint.

De film volgt drie jaar lang het dagelijkse leven van het meisje, observerend en dicht op de huid gefilmd. Hoop, verwachting, onmacht en het effect van een gebrek aan perspectief zijn direct invoelbaar. Dreigt ze hierdoor te ontsporen of zijn we getuige van een onontkoombare geschiedenis die zich herhaalt? Wie beslist er over Alicia’s lot en toekomst?

Regie Maasja Ooms, geproduceerd door Cerutti Film, in coproductie met VPRO, met steun van Mediafonds

na de film

Alicia liet weinig kijkers onberoerd. VPRO, 2Doc, Jeugdbescherming maar natuurlijk ook regisseur Maasja Ooms, Alicia en haar moeder werden overspoeld met berichten vol emotie via allerlei kanalen. Hoe was dit voor Alicia, haar moeder en regisseur Maasja Ooms? En wat gaat er gebeuren nu de grootste aandacht voor dit onderwerp in de media is weggeëbd? Lees meer op 2doc.nl.

10 dialogen

Filmmaakster Maasja Ooms en producent Willemijn Cerutti organiseerden tien bijeenkomsten door het hele land om alle actoren rond kinderen als Alicia bij elkaar te brengen. Kinderrechters, juristen, ervaringsdeskundigen, jeugdbeschermers, beleidsmedewerkers, wethouders, hoogleraren en pedagogisch medewerkers gingen aan de hand van fragmenten uit de documentaire met elkaar in dialoog, want een ieder is het eens: dit moet stoppen.

Zie en lees meer →

Wilt u naar aanleiding van deze documentaire spreken met een professionele hulpverlener?

neem contact op met Stichting Korrelatie

winnaar Prix Italia 2018

Alicia heeft de prestigieuze Prix Italia in de categorie TV-documentaire gewonnen. Hiermee werd een van drie belangrijke nominaties verzilverd. De documentaire was tevens genomineerd voor een Gouden Kalf en de Prix Europa die in oktober worden uitgereikt. De Prix Italia is de oudste Europese mediaprijs, die jaarlijks door de Italiaanse publieke omroep RAI wordt uitgereikt aan de beste radio-, televisie- en internetprogramma’s.

winnaar IDFA Special Jury Award 2017

Alicia is winnaar van de IDFA Special Jury Award for Dutch Documentary 2017. De documentaire is een 2Doc IDFA-primeur. Bekijk meer primeurs van het Internationale Documentaire Filmfestival Amsterdam editie 2017 via de link hieronder.