vrijdag 8 maart, 20.00 uur, NPO 3

Leaving Neverland

vrijdag 8 maart, 20.00 uur, NPO 3

Leaving Neverland

Een vier uur durende documentaire over het vermeend kindermisbruik door één van de grootste popsterren ooit: Michael Jackson.

Leaving Neverland
vrijdag 8 maart, 20.00 uur, NPO 3 (geheel, met in- en uitleiding)
woensdag 13 maart, 22.35 uur, NPO 3 (herhaling 1e helft)
donderdag 14 maart, 22.25 uur, NPO 3 (herhaling 2e helft)
Na uitzending 30 dagen hier te zien

Op het toonaangevende Sundance Film Festival heeft de VPRO de hand weten te leggen op de vier uur durende documentaire Leaving Neverland van de Britse filmmaker Dan Reed. Leaving Neverland is speciaal gemaakt voor Channel 4 in het Verenigd Koninkrijk en HBO in de Verenigde Staten en gaat over het vermeend kindermisbruik door één van de grootste popsterren ooit: Michael Jackson. De documentaire is 8 maart te zien bij de VPRO op NPO 3 en NPO Start.

Michael Jackson is een van 's werelds meest gevierde pop-iconen. Toen in 1993 beschuldigingen van seksueel misbruik door Jackson opdoken, vonden velen het moeilijk te geloven dat The King of Pop zich schuldig kon maken aan dergelijke daden. De film vertelt het verhaal van twee jongens die beiden afzonderlijk bevriend raakten met Jackson, die hen uitnodigde in zijn unieke en wonderlijke wereld. De interviews met de nu volwassen mannen en hun families maken duidelijk hoe zij zich jarenlang lieten verblinden door de glamour en de fantasiewereld van hun idool.

De naaste familie van Michael Jackson heeft de getuigenissen van de mannen verworpen, maar er is ook veel steun. Zo kregen de twee bij de première op het Sundance Film Festival een enorm applaus.

De documentaire wordt in zijn geheel uitgezonden op vrijdagavond 8 maart om 20.25 uur bij de VPRO op NPO 3. Leaving Neverland is dan ook te zien op NPO Start.

Waarom zendt VPRO deze documentaire uit?

De VPRO realiseert zich dat het onderwerp van Leaving Neverland zeer gevoelig ligt, maar vindt het belangrijk dat het verhaal van Wade Robson en James Safechuck en hun families wordt verteld en de kijker zijn eigen mening kan vormen.

De documentaire is gemaakt door Dan Reed, gerenommeerd regisseur die meerdere prestigieuze prijzen heeft gewonnen. Hij presenteerde zijn gedetailleerde en zorgvuldig opgebouwde documentaire begin dit jaar op het Sundance Film Festival.

Leaving Neverland is in zijn geheel te zien op vrijdagavond 8 maart. Die vertoning staat niet op zichzelf. Voorafgaand aan en na afloop van de documentaire is er op NPO 3 een gesprek over de ontvangst en context van deze documentaire.

 

advertentie