De Fractie

seizoen 1

De fractie is een politieke dramaserie waarin de fictieve fractie van de VPN, de Vrijzinnige Partij Nederland, wordt gevolgd in de dagelijkse werkelijkheid van politiek Den Haag. Hierboven zie je het eerste seizoen van De fractie in vier minuten.

verborgen agenda

De serie begint als Tim Snel tijdens het kerstreces overstapt naar de VPN. Tim is een jong en ambitieus kamerlid. Hij heeft een ideaal: hij wil Nederland radicaal veranderen door de inkomstenbelasting af te schaffen. Bij zijn eigen partij kreeg hij geen voet aan de grond, tot de VPN hem een kans biedt. Met zijn overstap naar de VPN besluit hij helemaal voor de politiek te gaan. 

Jan Leusingh, de charismatische partijleider van de VPN, heeft Tim gevraagd om als woordvoerder Financiën bij zijn partij te komen - zonder dit te overleggen met de ambitieuze fractieleider Marise Collee. Niet iedereen is dus blij met Tims komst. We volgen Tim in de Haagse politiek, waarin iedereen een verborgen agenda blijkt te hebben. Idealen blijken minder hard dan strategie om de macht.

Het doel van Jan Leusingh is de VPN tot de grootste partij te maken, met hemzelf als strateeg achter de schermen. Het liefst had hij zelf de macht naar zich toe getrokken en in de schijnwerpers gestaan, maar dat is door een verborgen gebleven gebeurtenis in zijn verleden onmogelijk. Tim speelt een rol in zijn spel.

feit / fictie

De VPN mag dan fictief zijn, de andere partijen in de serie bestaan echt, evenals de politici. Onze fictieve fractiegenoten hebben het over actuele zaken die echt spelen in de politiek. Elke aflevering heeft een thematisch onderwerp. Er spelen dilemma’s die onder de Haagse oppervlakte de verhoudingen bepalen. Deze realistische kwesties suggereren actualiteit, zonder erin te vervallen. Daarnaast zijn er altijd actuele onderwerpen, die in de week van de uitzending in het nieuws zijn.

vrijzinnige voorstellen

 • waar gaan de afleveringen over?

  Aflevering 10: #goednieuwsisgeennieuws

  Volgende week zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. In de hoogspanning van de campagne confronteert Tim zowel Marise als Jan met zijn ontdekkingen, met een verbluffend resultaat.

  Aflevering 9: #wecareforcar

  De VPNfractie gaat op campagne voor provinciale statenverkiezingen. Marise wil een buitenlandse militaire missie steunen, maar gaat finaal af in het lijsttrekkersdebat. Ondertussen komt Tim via Jiska in contact met iemand uit het verre verleden van Jan. 

  Aflevering 8: #blowjobs

  Vincent heeft een werkbezoek geregeld aan een kas in het Westland, waar ze bekend gaan maken dat de VPN voor legalisering van de wietteelt is. NOS reporter Jiska Willink is er ook en Tim neemt zijn revanche.
   

  Aflevering 7: #cariebasiel

  Het aantal asielzoekers neemt snel toe. In een tv-interview met Jiska Willink (NOS) laat Tim zich ontvallen dat asielzoekers desnoods op Bonaire opgevangen kunnen worden. Een rel is geboren. Ondertussen heeft Tim gemengde gevoelens over Dara. 

  Aflevering 6: #mijnvillajouwvilla

  Deel 6: Het fractieweekend, een initiatief van Marise om de eenheid in de fractie te herstellen, vindt plaats in een vakantiepark. De verhoudingen in de fractie kantelen volkomen, en niet alleen op politiek gebied.
   

  aflevering 5: #blijfvanmijncam

  Op internet circuleren spionagebeelden die de AIVD in het geheim heeft opgenomen van 'verdachte' jihadisten. De VPN moet hier iets mee, maar er blijkt nog meer spionage te zijn. Tim en Dara zijn nog steeds bezig met het financiële onderzoek. 

  aflevering 4: #citosores

  De moeder van Tim laat werkt bij de Onderwijsinspectie. Ze laat zich ontvallen dat er fraudeproblemen zijn met de citotoetsen op 'zwarte' basisscholen. Michaël claimt als woordvoerder Onderwijs het onderwerp, maar Marise dwingt hem en Tim om het samen uit te zoeken. 

  aflevering 3: #bemoeizorg

  Corine moet het debat voeren over de zorg maar komt in conflict met Marise, die zelf worstelt met mantelzorg. Ze heeft een 'keukentafelgesprek' gehad met een ambtenaar over de zorg voor haar eigen vader. Tim krijgt de opdracht om uit te zoeken of de partijfinanciën 'schoon' zijn en krijgt daarbij hulp van Dara. Midden in de ophef over de partijfinanciering blijkt Dara Tim leuk te vinden.  

  Aflevering 2: #jaloezietax

  Tim bereidt zich voor op een debat met minister van Financiën over de privatisering van de ABNAMRO, die sinds de crisis een staatsbank is. Hij is erg enthousiast over het plan van Piketty voor een hogere vermogensbelasting, maar daar blijkt Jan andere ideeën over te hebben.
   

  aflevering 1: #gasbellen

  Tim Snel maakt in de Tweede Kamer een spraakmakende overstap naar de VPN en verhuist naar Den Haag. Ondertussen steunt Marise, fractieleider van de VPN, een kabinetsvoorstel voor de ontruiming van Noord-Groningen in ruil voor gratis kinderopvang: een verkiezingsbelofte van de VPN.

  personages & twitterbio's

  De VPN @VPNfractie
  nieuwe politiek | innovatie | ICT | netwerkpartij

  Tim Snel @VPNtim
  VPN | nieuwe economie | fietsen in Den Haag | strandwandelingen

  Marise Collee @VPNmarise
  Fractieleider van de VPN in de Tweede Kamer