Een lichaam hebben we allemaal, maar hoe bewust zijn we ons daarvan? Zitten we in de westerse wereld te veel in ons hoofd en te weinig in ons lijf? In deze aflevering ontmoet Tim Nederlanders die totaal anders met hun lichaam omgaan.

Tim bezoekt ‘sexological bodyworker’ Franscis. Hij vindt dat seks voor iedereen plezierig moet zijn, niet problematisch. Seks draagt volgens hem bij aan algeheel geluk en daarom leert hij mannen te genieten van seks middels masturbatiesessies. Ook gaat Tim langs bij Iris, zij strijdt voor een wereld die meer rekening houdt met de vrouwelijke menstruatiecyclus. En Brahman zegt te kunnen leven van ‘prana’ en hoeft daardoor niet te eten of drinken en nauwelijks te slapen. 

in deze aflevering

Franscis leert mannen masturberen

waarom?

Zittend porno kijken en na vijf minuten een kort orgasme, dat is hoe de meeste mannen masturberen. Maar veel mannen zoeken meer, denkt Franscis. In de Taoïstische erotische massage vond hij een manier om meer in contact te komen met je eigen lichaam. Naast dat Franscis deze techniek leert aan anderen begint hij elke dag met een combinatie van ademoefeningen en masturbatie, waarbij de nadruk op overgave aan lichamelijk gevoel ligt en ejaculatie in principe niet plaatsvindt.

de voordelen

Door de dag met zijn ritueel te beginnen wordt Franscis goed wakker en voelt hij zich vitaler. Zijn meer spirituele manier van masturberen duurt ongeveer driekwartier, is veel intenser en werkt langer door in je lichaam. Met zijn lessen hoopt Franscis dat masturberen uit de privé- en taboesfeer wordt gehaald, want we doen het bijna allemaal maar praten er nauwelijks over.

de nadelen

Als op een verjaardagsfeestje wordt gevraagd wat voor werk hij doet schrikt zijn antwoord mensen soms af, zeker wanneer hij zich half grappend een masturbatiecoach noemt. Franscis beseft dat het onderwerp voor veel mensen te privé is om over te praten maar alleen door er open over te zijn doorbreek je het taboe.

Brahman leeft met vrijwel geen eten, drinken en slaap

waarom?

Ooit was Brahman, zoals Wim zich nu noemt, een bodybuilder die 7000 kilocalorieën per dag at. Hij besloot stapje voor stapje iets uit zijn dieet te schrappen en leerde ‘prana’ kennen: een levensenergie die eten en drinken kan vervangen. Inmiddels slaapt hij slechts anderhalf uur per dag, eet en drinkt slechts een paar keer per maand en voelt zich kiplekker. Brahman heeft ooit zelfs vijf maanden achtereen niets gegeten en gedronken.

de voordelen

Door te leven van prana in plaats van voedsel verdwijnen lichamelijke en mentale klachten en voelt Brahman zich beter dan vroeger. Het contrast kan haast niet groter zijn. Hij leert anderen om gebruik te maken van prana en ook zij ervaren dezelfde voordelen. De tijd die hij overhoudt met weinig slaap en geen maaltijden gebruikt hij deels om te mediteren; wat overblijft is een extra lange dag vol energie.

de nadelen

De gedachte van niet eten en drinken roept bij vrijwel iedereen ongeloof en soms kritiek op, bijvoorbeeld bij mensen met eetproblemen. Brahman beseft dat het moeilijk is om te geloven, maar hij nodigt de medische wereld uit om hem voor langere tijd te volgen zodat hij meer mensen kan overtuigen. Want hij gunt het iedereen. Stoppen met eten kan overigens niet iedereen zomaar doen: je moet langzaam je lichaam overtuigen dat je voedsel kan vervangen door prana.

Iris plant haar leven rondom haar menstruatiecyclus

waarom?

Vroeger had Iris altijd hevige pijn als haar menstruatie begon. Ze realiseerde zich dat de maatschappij is ingericht op een wekelijks ritme, maar dat een vrouwenlichaam een maandelijks ritme heeft. Nu houdt ze nauwkeurig haar cyclus bij en weet ze precies hoe ze zich zal voelen en wat ze aankan in elke fase. Sinds ze menstrueren als iets positiefs ervaart beseft ze dat de huidige vorm van vrouwenemancipatie eigenlijk niet klopt: de anticonceptiepil legt je volledige natuurlijk cyclus lam, enkel om die 24 uur dat je vruchtbaar bent tegen te gaan. Iris pleit voor meer aandacht voor het vrouwelijk lichaam.

de voordelen

Iris heeft geen last meer van hevige pijn en is zelfs opgelucht als haar menstruatie begint. Ze maakt gebruik van de vruchtbare eigenschappen van menstruatiebloed, waar ze een gladde huid van krijgt en waarvan planten goed groeien. Sinds ze haar leven rondom haar menstruatiecyclus plant is ze meer in verbinding met zichzelf en is ze de schaamte voorbij.

de nadelen

Menstruatie is vaak nog een taboe, maar Iris voelt dat niet meer zo. Dat kan vervelend zijn als mensen haar niet begrijpen, of wanneer ze doorlekt in een publieke ruimte. Dat levert schuine blikken op, maar aan de andere kant is het ook een statement: menstrueren is normaal. Haar mening over vrouwenemancipatie en dat de maatschappij nog steeds is ingericht op mannen resulteert soms in weerstand, echter laat Iris zich niet kisten.

bekijk ook