De snijtafel

Klaas Dijkhoff op het VVD-congres

De snijtafel bespreekt de toespraak van Klaas Dijkhoff op het VVD-congres. Dit voorjaar hield Klaas Dijkhoff een uitgebreide toespraak op het congres van de VVD. Hoewel de strijd tegen de socialisten en de kerk gestreden is, aldus Dijkhoff, hebben de liberalen nog genoeg te doen.

lees meer

De VVD moet ongemak gaan wegnemen. Maar niet zomaar ieders ongemak. Dijkhoff wil alleen ongemak wegnemen bij het deel van de bevolking dat hij definieert als ‘goed volk’. Je kunt goed volk herkennen aan zijn afnemende vertrouwen in de samenleving, met name omdat uitkeringsgerechtigden en vluchtelingen de boel verzieken. Maar goed volk heeft ook 'liberale waarden', zegt Dijkhoff. Hij wil zich daarmee blijven onderscheiden van politici als Geert Wilders, in zijn woorden: ‘het verkeerd soort populisten, die het wóórd vrijheid heel vaak gebruiken, maar in alles wat ze doen en voorstellen die juist ondermijnen.’ Rosa van Gool en Kasper C. Jansen vinden op hun beurt dat Klaas Dijkhoff, ondanks zijn scheutige gebruik van het wóórd liberaal, inhoudelijk weinig liberaals te melden heeft.   

Bronnen: Speech Klaas Dijkhoff VVD-congres 2018 https://youtu.be/9jpNVWGo-ws ); Premier Rutte blij met overwinning VVD (RTL NIeuws, https://youtu.be/Z64t8RxlPyU ); Volkskrant-campagne Goed Volk (2013); Radical: My Journey Out Of Islamist Extremism (Full Session) (Maajid Nawaz bij The Aspen Institute, 2015,https://youtu.be/Jlf7W_z3b8U ); Klaas Dijkhoff bij Pauw over de bijstand (BNNVARA, 28 mei 2018,https://pauw.bnnvara.nl/media/385258 ).