De snijtafel

Erdal Balci over westerse zelfkritiek

Deze keer in De snijtafel: Erdal Balci over westerse zelfkritiek

lees meer

In een Volkskrant-column stak Erdal Balci de loftrompet over de unieke Westerse zelfkritiek, die volgens hem voortkomt uit een magische band tussen de grote denkers en het gewone volk. Het is de zelfkritische houding van de Nederlander, die maakt dat hij zich bijvoorbeeld afvraagt hoe profijtelijk de trans-Atlantische slavenhandel en slavernij waren voor zijn voorouders. Maar hoe mooi Balci het ook vindt dat we die vraag stellen, hij lijkt het er toch weinig rekening mee te houden dat het antwoord verontrustend zou kunnen zijn.

Wetenschapsjournalist Enith Vlooswijk neemt plaats naast Kasper C. Jansen om de column zin voor zin door te nemen, te ‘factchecken’ en te becommentariëren. Beide sprekers zijn, net als Balci, grote voorstanders van kritisch denken. Wel denken ze dat het buiten het Westen meer voorkomt dan Balci suggereert en dat er, vice versa, binnen het Westen soms een tekort aan is, bijvoorbeeld in deze column. En laat er ook net een nieuw onderzoek gepubliceerd zijn naar het belang van slaven voor de Nederlandse economie in de achttiende eeuw! 

Het programma De snijtafel waarin Kasper C. Jansen met verschillende gastsprekers populaire cultuur ontleedt en bekritiseert, stopt bij de VPRO. 'Erdal Balci over westerse zelfkritiek' is de laatste aflevering die we online zullen zetten. De VPRO heeft De snijtafel de afgelopen vier jaar met liefde ondersteund maar wil nu ook weer ruimte bieden voor nieuwe talenten.

Vaste kijkers niet getreurd: Kasper C. Jansen gaat gewoon door en zal weer in eigen beheer De snijtafel gaan maken en uitzenden op zijn eigen Youtube-kanaal. Je kunt hem daarin steunen! Kijk op desnijtafel.nl. Op vpro.nl/desnijtafel kunnen alle oude afleveringen teruggekeken worden.

Hebben de slaven Nederland echt rijk gemaakt? (Erdal Balci, 3 juni 2019, https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/hebben-de-slaven-nederland-echt-rijk-gemaakt~b737165d/ );
Erdal Balci op Wikipedia (https://nl.wikipedia.org/wiki/Erdal_Balci ); Modern incidence of slavery (Kwamikagami, 2013,  https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Modern_incidence_of_slavery.png );
Age of democracies at the end of 2015 (Our World in Data, 2015, https://ourworldindata.org/grapher/age-of-democracies );
De betekenis van de Atlantische slavernij voor de Nederlandse economie in de tweede helft van de achttiende eeuw (Pepijn Brandon en Ulbe Bosma, 2019, https://www.tseg.nl/articles/abstract/10.18352/tseg.1082/ ).