de snijtafel

De snijtafel is terug bij de VPRO! In deze online videoserie ontleedt, interpreteert en bekritiseert Kasper C. Jansen populaire cultuur. Dit doet hij iedere aflevering met een wisselende gastspreker.

Vanaf 28 juni iedere laatste woensdag van de maand een nieuwe aflevering!

Films gaan al decennialang vergezeld van waarschuwende boodschappen over auteursrechtinbreuk, soms dreigend met vervolging, soms met schade aan je videorecorder, soms met het aanstaande faillissement van de filmindustrie. De afzenders zijn divers: sommige bestaan, sommige niet. Maar ze hebben een gezamenlijk doel, namelijk de bestrijding van ‘piraterij’.

Ewout Jansen keert terug in De snijtafel om een greep uit deze waarschuwingen te becommentariëren. Ze blijken consequent misleidend en gedeeltelijk onjuist. In het licht van de wet, tenminste. Als beschrijving van de dagelijkse praktijk worden ze steeds accurater.

“De Snijtafel ontleedt, interpreteert en bekritiseert in deze aflevering diverse teksten en campagnes waarbij illegaal downloaden of het bekijken van illegale kopieën door particulieren op theatrale wijze wel heel crimineel wordt gemaakt. De gekozen teksten en fragmenten illustreren dat goed en worden uitvoerig besproken in deze aflevering. We laten deze fragmenten/teksten zien onder het zgn. citaatrecht. Het Nederlandse citaatrecht maakt mogelijk dat er geen toestemming van de auteursrechthebbende voor het gebruik van deze fragmenten/teksten is vereist, als de tekst/het fragment wordt overgenomen ter aankondiging, beoordeling, bespreking, kritiek of wetenschappelijke verhandeling.” VPRO, 2017.

Verfilming door Reinout Oerlemans van Kluuns gelijknamige roman. Was ondanks wisselvallige recensies een groot commercieel succes met meer dan een miljoen bioscoopbezoekers. Het melodrama met Carice van Houten en Barry Atsma (die een Gouden Kalf won voor zijn rol) wordt nog steeds jaarlijks op televisie uitgezonden.

Kasper C. Jansen nodigde filmwetenschapper Joris van Laarhoven uit voor een kritische kijkbeurt in De snijtafel. Uiteindelijk deelden ze een hoop complimenten uit. Aan andere films.

Oude afleveringen voor de VPRO