De snijtafel

De bekering van Joram van Klaveren

Deze keer in De snijtafel: de bekering van de voormalige PVV-woordvoerder Joram van Klaveren tot de islam.

lees meer

Onlangs bekeerde de voormalige PVV-woordvoerder Joram van Klaveren zich tot de islam. Critici grepen deze gebeurtenis begrijpelijkerwijs aan om te wijzen op Van Klaverens eerdere politieke veroordeling van de religie die hij nu omarmt. Zo ook Matthijs van Nieuwkerk en Özcan Akyol, die Van Klaveren confronteerden met zijn PVV-verleden in De Wereld Draait Door. Zelf beschrijft Van Klaveren zijn overgang niet in politieke, maar in theologische (en zeer eufemistische) termen: de islam is, zeg maar, niet per definitie altijd een totaal verkeerde oplossing voor christenen die, zeg maar, niet honderd procent zeker zijn van hun zaak.

Maarten Boudry en Kasper C. Jansen benoemen zichzelf tot scheidsrechters in deze discussie. En alsof dat niet arrogant genoeg is, schieten ze ook nog af en toe op doel. Van Klaveren was volgens hen niet alleen schadelijk in zijn oude rol als kruisridder van Wilders, maar is óók schadelijk in zijn nieuwe rol als zalvende islam-apologeet.

Joram van Klaveren in De Wereld Draait Door over zijn bekering (BNNVARA, 5 februari 2019, https://dewerelddraaitdoor.bnnvara.nl/media/682598 );
Hoeveel criminaliteit is er onder Marokkanen? (RTL Nieuws, https://www.rtlnieuws.nl/node/1972691 );
Jaarrapport Integratie 2012 (CBS, https://www.cbs.nl/nl-nl/publicatie/2012/51/jaarrapport-integratie-2012 );
Beantwoord het bespotten van de islam met kalmte (Joram van Klaveren in NRC, https://www.nrc.nl/nieuws/2019/03/05/beantwoord-het-bespotten-van-de-islam-met-kalmte-a3908107 ).