De Pieklijst

de beste vpro programma's van 2014

De VPRO Gids zet de VPRO programma's van afgelopen jaar die je echt gezien moet hebben op een rijtje. Bekijk ze hier lekker achter elkaar. We hebben alles voor je in een playlist gezet dus je hoeft niet eens te klikken voor de volgende aflevering.

1.   De Hokjesman

De nieuwsgierige serie waarin de goedgeklede televisieantropoloog op eigenaardige wijze subculturen verkent, werd bejubeld door kijkers en critici. In huize Schaap is al een plank leeggeruimd voor de Nipkowschijf. 

 2.   Slaapkamers
Het idee is even simpel als doeltreffend: interview verschillende stellen in hun bed over hun relatie. Pieter Kramer voerde het feilloss uit, in een onweerstaanbare mix van voyeurisme, ongemak en ontroering. 

 3.   Zwart als roet
Alleen al de aankondiging van Sunny Bergmans documentaire over Zwarte Piet en alledaags racisme zorgde voor commotie in De Wereld Draait Door, opzeggingen bij de VPRO en -ja hoor- bedreigingen aan het adres van de maakster. hoe misplaatst dat allemaal was, zagen we toen de film werd uitgezonden. 

 4.    Oudtopia
Tim den Besten en Nicolaas Veul namen een maand hun intrek in een bejaardencentrum. Het leven van een oudere bleek tegen te vallen, maar ondertussen fleurden ze de levens van hun tijdelijke huisgenoten en de kijkers heerlijk op. 

5.    Zondag met Lubach
Op de valreep binnengekomen, Arjen Lubachs onmogelijk geachte poging het Amerikaanse latenighttalkshowgenre naar de kroon te steken. Kijk nog eens terug op dinsdagochtend en ontdek nog twee keer zoveel slimme grappen in zijn spervuur. 

 6.    TreurTeeVee
Niet op televisie, wel online op VPRO.nl, een tweedelige serie van theatergezelschap Circus Treurdier. Absurdistische sketches in een prachtige vormgeving, ontregelend en hilarisch in de beste VPRO-traditie.