Hoe je stem te vinden

Hoe je stem te vinden

Normaal gesproken ligt je stem in het verlengde van je identiteit. Maar wat doe je als je stem niet klopt bij wie je bent of zou willen zijn?

Het leven, een gebruiksaanwijzing, aflevering 1: Hoe je stem te vinden
Te horen in Radio Doc, zondag 18 september om 21.00 uur op Radio NPO 1 en vanaf 16 september online.

Abonneer je op de podcast via iTunes of Stitcher, of via de rss-feed.

In de openingsaflevering van Het leven, een gebruiksaanwijzing proberen mensen hun stem te veranderen of zelfs geheel te vervangen, op zoek naar een geluid waarin doorklinkt wie ze werkelijk zijn. 

Met onder andere het verhaal van de 27-jarige Nathalie, die in een rolstoel zit en een stemcomputer bedient met haar ogen. Haar echte spreekstem bestaat alleen in haar hoofd, maar Nathalie weet zeker dat ze niet klinkt als het koude, emotieloze geluid dat de computer voortbrengt. Via een advertentie probeer ze een stem te vinden die wel bij haar karakter past.

Margot de Boer (85), host van Het leven, een gebruiksaanwijzing, vertelt terloops ook nog even wat sigaretten met haar stem hebben gedaan.

de makers van deze aflevering

Jennifer Pettersson

Jennifer Pettersson komt oorspronkelijk uit Zweden, volgde de Rietveld Academie en werd uiteindelijk filmmaker. In 2008 begon ze radiodocumentaires te maken, o.a. voor Radio Doc, 1 Minuut, PlotsToendra en nu Het leven, een gebruiksaanwijzing. Haar verhaal over de Familie Omerovic (Plots) werd genomineerd voor De Tegel in 2012. Jennifer geeft ook les aan de Design Academy in Eindhoven.

Lotte van Gaalen

Lotte van Gaalen ontdekte tijdens haar studie audiovisuele media de podcast, en was meteen verslaafd. Haar eerste radioverhaal maakte ze tijdens de Dorst-radioworkshop onder begeleiding van Katinka Baehr en Jair Stein. Daarna won ze de Korte Golf-publieksprijs met het verhaal De aardappeleters en de ontdekking van de kaassoufflé. Behalve radiomaker is Lotte ook redacteur bij Woord.nl.