Aflevering 3

Hoe te vergeten

Wat is erger: iets verliezen of iets nooit meer kwijtraken? In deze aflevering hoor je verhalen van mensen die worstelen met herinneringen aan wat ze hadden, wie ze waren en wat ze niet meer terug kunnen krijgen. Over de pijn van het gemis en wat ervoor nodig is om te vergeten wat er niet meer is.

Het leven, een gebruiksaanwijzing, aflevering 3: Hoe te vergeten
Te horen in Radio Doc, zondag 2 oktober na 21.40 uur op Radio NPO 1 en vanaf 30 september online.

Abonneer je op de podcast via iTunes of Stitcher, of via de rss-feed.

In deze aflevering van Het leven, een gebruiksaanwijzing hoor je onder andere het verhaal van Ed de Moor, 83 jaar oud en dol op rekenen. Zijn hele carrière stond in het teken van de wiskunde, zowel als wiskundedocent en als schrijver van boeken waarin hij aan leken uitlegt hoe leuk rekenen kan zijn.

Op 22 november keek hij naar de laatste drukproeven aan het boek Alledaags rekenen met co-auteur Marjolein Koole. Die nacht kreeg hij een beroerte. Nu kan hij niet meer lezen, nauwelijks meer schrijven en hij kan de meest eenvoudige rekensommen niet meer maken. Hij is domweg vergeten hoe het moet, ook al weet hij precies wat hij mist.

Verder in deze aflevering: stand-up philosopher Laura van Dolron, die het 'nee' op haar aanzoek verwerkte door het ad infinitum te herbeleven. Plus praktische tips voor het uitwissen van pijnlijk mooie herinneringen.

Ed de Moor en zijn dagboeken

de makers van deze aflevering

Jair Stein

Jair Stein (1974) begon in 2007 1 Minuut: een serie ultrakorte radioverhalen waar steeds meer radiomakers bij betrokken raakten. Met dezelfde groep maakte hij het veelvuldig bekroonde programma Plots, gevolgd door Toendra en nu Het leven, een gebruiksaanwijzing.

Esma Linnemann

Esma Linneman (1978) is schrijvend journalist en radiomaker. Ze schrijft voor Vrij Nederlandde Volkskrant en Viva, en is daarnaast als researcher verbonden aan de radioprogramma's Plots, Toendra en nu Het leven, een gebruiksaanwijzing.