Over de recente oorlog in Bosnië wordt vooral gezwegen. Op scholen leren de kinderen over Auschwitz, maar dat er kort geleden ook kampen in Bosnië waren wordt niet verteld. Jongerenbeweging Kvart probeert dat zwijgen te doorbreken.

de man die protesteert

Dat er vroeger evenveel Moslims als Serven woonden in Prijedor, weten veel jongeren niet. Toen Nikola Kuridža via Internet zocht op Prijedor, was hij stomverbaasd te lezen over een concentratiekamp en oorlogsmisdaden. Ook zag hij de beelden van uitgemergelde gevangenen achter hekken, die de hele wereld overgingen. 

Nikola sloot zich aan bij jongerenorganisatie KVART, die met demonstraties proberen het stilzwijgen over het oorlogsverleden te doorbreken. De demonstraties worden door de lokale bevolking gezien als provocatie en op allerlei manieren tegengewerkt. De demonstrerende jongeren worden weggezet als 'vieze flikkers' en worden via Facebook bedreigd.

Nikola's ouders willen ook liever dat hij stopt, omdat hij zichzelf in gevaar zou brengen. Moslims zien Nikola en zijn vrienden als 'goede Serven', terwijl veel Serven hen juist weer verketteren. Zelf wil Nikola loskomen van de etnische discussie en openheid over de vele burgerslachtoffers die bij alle partijen zijn gevallen.

 

1992 - Bosnië en De Waarheid

De Bosnisch-Servische journalist Goran Trkulja ontvluchtte in 1992 de oorlog in Joegoslavië. Werken in zijn vak was er levensgevaarlijk geworden. Hij kreeg asiel in Nederland.
In de eerste serie In Europa ging Goran Trkulja terug naar Bosnië met een lijst vol pijnlijke vragen.

Bekijk de aflevering In Europa uit 2009→