In het tweede seizoen van Lopendebandwerk kruipt de luisteraar in het hoofd van moderne lopendebandwerkers die onze voedselconsumptie mogelijk maken. Haast achteloos gooien we een vegetarische hamburger in ons winkelwagentje, of bestellen we een maaltijd online. Maar is het niet vreemd dat we zo ver verwijderd zijn van de mensen die hiervoor zorgen? Zij vormen slechts een minuscule schakel in een proces dat alsmaar doordendert. Hoe hou je je staande in een systeem waarop je zelf geen grip hebt? 

Emmie Kollau: 'Ik hoorde ooit van een man die in een distributiecentrum van een supermarkt werkte. De hele dag sprak hij tegen de computer die hem orders gaf. 'Bevestig', zei hij. 'Bevestig, bevestig'. 's Avonds thuis ontsnapte hem zelfs tegen zijn vrouw: 'Bevestig'. Dat liet me niet meer los. Ik besefte dat ik geen idee had hoe dit soort dingen eraan toegaan. Het was voor mij de aanleiding om me te verdiepen in deze wereld en een muzikale ode aan de lopendebandwerker te maken.'

Luwten x Han

In aflevering 5 met Luwten volgen we Han Vrieze die vegetarische kipnuggets, hamburgers en cordon bleus maakt. Hij controleert of ze niet een grammetje te zwaar zijn, en hoort aan het geluid van de machines of alles nog in orde is. Maar stiekem was hij liever hondentrainer geworden.

Luwten (Tessa Douwstra) maakt melancholische tere electropop met hier en daar een beat. Haar album Draft werd door 3voor12 gekozen tot het beste van Nederland in 2021.

Klangstof x Martijn

Aflevering 6 met Klangstof racet door Nijmegen, waar Martijn Müller op zijn scooter met een gebroken arm de maaltijden bezorgt. Hij beschouwt zijn werk als één grote computergame, maar dat betekent niet dat hij het niet serieus neemt. In zijn eentje probeert hij het op te nemen tegen de giganten Uber Eats en Deliveroo.

Met Klangstof maakt Koen van de Wardt dromerige indierock met elektronische invloeden. De band tourt door Europa en de Verenigde Staten. 

Sim Fane x Alex

In aflevering 7 met Sim Fane staan we naast Alex van Zinnicq Bergmann in de industriële wasserij de slagersjassen op te hangen terwijl de temperatuur oploopt tot wel 50 graden. Ze is de rebel op de werkvloer. Ze komt uit een familie vol intellectuelen, en voedde in haar eentje vijf kinderen op - haar maak je niks wijs.

Sim Fane (Sam Lawalata) is de vaste producer van de succesvolle rapper en zanger S10.

Lucky Fonz III x Nassim

In aflevering 8 met Lucky Fonz III maken we kennis met Nassim, wiens werk zich letterlijk in het verborgene afspeelt. Nassim was in Iran een ware workaholic, maar in Nederland mag hij als ongedocumenteerde niet werken. Toch betegelt hij badkamers en stuuct hij muren van restaurants - voor nauwelijks 50 euro per dag. Want werk is voor hem een medicijn.

Lucky Fonz III is een eigenzinnige singer-songwriter met bijzondere Nederlandstalige teksten.

luister alle afleveringen

luister ook de bonusafleveringen

 • meer over Lopendebandwerk

  In Lopendebandwerk gaat documentairemaker Emmie Kollau samen met topmuzikanten de werkvloer op. Spinvis, Jonathan Bonny van Slagwerk Den Haag, producer Kubus (Rico & Sticks, Opgezwolle), singer-songwriter Sofie Winterson, Luwten, producer Sim Fane (S10), Koen van de Wardt (Klangstof) en Lucky Fonz III laten zich inspireren door het ritme van de handelingen en het gestamp van de machines. Zij componeerden de soundtracks. 

  Niet voor iedereen is thuiswerken een optie. Hoe is het om geleefd te worden door machines en de klok? Welke betekenis heeft werk eigenlijk in ons leven? Worden we niet allemáál als een Charlie Chaplin in Modern Times stiekem gedicteerd door het ritme van de werkvloer?

  colofon

  Lopendebandwerk is een co-productie van VPRO met Stichting Autres Directions en Aldus’ producties

  Concept, regie, montage: Emmie Kollau
  Research: Catrien Spijkerman
  Montage en mixage: Arno Peeters
  Productie: Catrien Spijkerman en Tijl Akkermans
  Eindredactie: Anton de Goede

  Mede mogelijk gemaakt door het NPO-fonds.

  over de maker

  Emmie Kollau studeerde sociale geografie in Amsterdam. Ze werkte voor talloze radioprogramma’s en interviewde kunstenaars, filmmakers en muzikanten voor de VPRO. Ze maakt o.a. podcasts en radiodocumentaires. Voor haar documentaire De Fotograaf, de Havenzanger en de vrouw die niet gekend wil worden werd ze genomineerd voor een Prix Europa. In 2021 werd ze benoemd tot Meesterverteller, een prijs voor de beste journalistieke verhalende producties van Nederland en Vlaanderen.