Paul woont in de hoofdstad Kinshasa en maakt sinds 2018 verhalen voor Metropolis. Bekijk hier zijn meest recente reportages.

Mannenwerk, vrouwenwerk

2021

Lang was de wereld verdeeld in twee domeinen: dat van de man en dat van de vrouw. Maar er is iets aan het veranderen. Paul zocht mensen die zich van rolpatronen niets aantrekken en hun droomberoep uitoefenen. Hij kwam uit bij Arobase, een man die wil binnendringen in een typisch vrouwendomein: de make-up-verkoop.

ook interessant bij dit thema

 • Milieustrijders

  2020

  Een beter milieu begint bij de enkeling. In Kinshasa in Congo probeert Maurice te voorkomen dat een hele woonwijk door erosie en modderstromen wordt weggeslagen, maar krijgt zijn stadsgenoten nog niet erg mee.

  Slapen in een doodskist

  2018

  Soms heb je je huis niet voor het uitkiezen, zoals Dicap uit Congo. Sinds een overstroming zijn huis wegvaagde, is het dak boven Dicaps hoofd meer een deksel. Hij slaapt namelijk in een kist op zijn grafkistenwerkplaats. Dat gaat best, laat Dicap zien, je moet alleen oppassen voor de uitstekende spijkers. Om de huur van de werkplaats te kunnen betalen, verhuurt Dicap 's nachts de rest van de kisten aan andere daklozen. Correspondent Paul Shemisi ging langs.

  Investeer in de Heer

  2018

  In het Centraal-Afrikaanse Congo kun je je salaris prima investeren in de Heer. Het geloof in God is er groot en de katholieke kerk heeft een leidende rol. In tegenstelling tot president Joseph Kabila, is de kerk de hoeder van het maatschappelijke belang. De Congolezen hechten namelijk veel waarde aan het naleven van de grondwet; en volgens deze grondwet zou president Kabila al veel te lang regeren. De kerk komt voor de Congolese staat op door protesten te organiseren en al jaren openlijk haar kritiek te uiten tegen corrupte leiders en autoritaire bewinden. Dit verschaft de kerk moreel gezag waar de Congolezen wel in willen investeren. Veel mensen schenken hun salaris daarom ruimhartig aan de kerk.

  Zo ook Mathieu, die zijn geld verdient met het mooi oppoetsen van schoenen. Het kleine beetje salaris dat hij hiermee verdient, investeert hij met plezier in de Heer. Zo hoopt hij Gods zegening te ontvangen – en dat extra beetje salaris aan het einde van de volgende maand. Metropolis correspondent Paul ging een dag met hem op pad.