OVT

OVT 25 februari 2018

De Heere God nam hem vlak voor zijn honderdste tot Hem. Billy Graham, zo werd deze week bekend, stierf op zijn 99ste. Graham is de aartsvader van de massa-evangelisatie. Hij bracht aan minstens 210 miljoen zielen de blijde boodschap, en polderevangelisten als Johan Maasbach keken het vak af van Graham.
Protestantismekenner Hans Krabbendam is te gast.

Verder o.a. aandacht voor de film Black Panther, de column van John Jansen van Galen, Oranjes in oorlog en revolutie, historische boeken van Wim Berkelaar, de beroemde componist van de voormalige Sovjet-Unie, Dmitri Sjostakovitsj en in het Spoor Terug, de Migrant, een vogel op de vlucht

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

Billy Graham

De Heere God nam hem vlak voor zijn honderdste tot Hem. Billy Graham, zo werd deze week bekend, stierf op zijn 99ste. Graham is de aartsvader van de massa-evangelisatie. Hij bracht aan minstens 210 miljoen zielen de blijde boodschap, en polderevangelisten als Johan Maasbach keken het vak af van Graham.
Protestantismekenner Hans Krabbendam is te gast.

Superheld Black Panther

Black Panther is de koning van een niet gekoloniseerd Afrikaans koninkrijk, en hij is natuurlijk de hoofdfiguur van de gelijknamige Hollywoodfilm die afgelopen week in première ging. Dat Black Panther terug gaat op een superstrip uit 1966 en zijn wortels heeft in een hele stroming, genaamd, Afro-Futurism is minder bekend.
Conservator van het Rijksmuseum Stephanie Archangel vertelt het verhaal achter de Panther en het imaginaire Afrikaanse koninkrijk.

Column

De column is deze week van John Jansen van Galen.

Oranjekoningen

Willem I, II, III hebben inmiddels alle drie een biografie. Sinds deze week treden ze ook gezamenlijk op in het nieuwste boek van oranjehistoricus Jeroen Koch. De historicus schreef Oranje in revolutie en oorlog. Hij vergelijkt de drie koningen, gaat op zoek naar hun mogelijke Europese geschiedenis en ontdekte en passant dat koning Leopold II, de slachter van de Congo, van Nederlandse koningen afkeek hoe dat moest: een kolonie leeg plunderen.

Boeken

Historicus en recensent Wim Berkelaar bespreekt de nieuwste historische boeken. Met ditmaal: Van Amsterdams Peil naar Europees Referentievlak van Petra van Dam; Hitler. Een tiran in beeld van H. van Capelle en A.P. van de Bovenkamp; De stille diplomaat. Het bewogen leven van Max van der Stoel van Anet Bleich; en Raadselvader van Jolande Withuis.

Sjostakovitsj

Dmitri Sjostakovitsj was de beroemdste componist van de Sovjet Unie, en misschien meer dan ons lief is een zogeheten muzikale ingenieur van de ziel, zoals Stalin het wenste.
Musicoloog Leo Samama houdt voor het Studium Generale in Leiden een aantal lezingen over de componist en is te gast.

Het Spoor Terug, De Migrant - een vogel op de vlucht

Een kleine zwarte vogel met gele pootjes, een onstuimig kuifje en een scherp keelgeluid; iedereen in Singapore kent de Java Myna. En hij wordt gehaat. Fotograaf Anaïs López onderzocht zijn turbulente levensgeschiedenis, waar thema’s als de moeizame relatie tussen mens en dier, de gevolgen van snelle stedelijke ontwikkeling en de positie van de ongewenste vreemdeling in samenkomen. Samen met Laura Stek maakte ze een Spoor Terug voor OVT. Stem van Myna: Hans Dagelet, muziek: Darius Timmmer.

De radiodocumentaire is onderdeel van een groot project van Anaïs López en Prospektor. Voor het verhaal met beeld, ga naar de webdocumentaire op www.migrant.nu en lees dit artikel in Trouw​.​