Vervuilde natuur in De menselijke natuur #5

OVT 8 augustus 2021

In de zomerserie 'De menselijke natuur' onderzoeken Jos Palm en Julie Blussé deze week het boek 'Silent Spring' van Rachel Carson met Heleen de Coninck en Thomas Muntz.

In verband met de sportzomer is er deze week geen reguliere uitzending. De zomerserie van OVT gaat online door, en kunt u beluisteren als podcast.

Abonneer je op de OVT-podcast

De OVT-podcast vind je op ►iTunes, ►RSS-feedStitcher en alle andere podcast-kanalen.
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

De menselijke natuur #5: De vervuilde natuur

Heleen de Coninck over Silent Spring van Rachel Carson

Waar is het toch ooit zo misgegaan, tussen mens en natuur? In de 8-delige serie 'De menselijke natuur' onderzoeken Jos Palm en Julie Blussé met filosoof Thomas Muntz en 8 uitgelezen gasten 8 teksten die ons natuurbeeld bepaalden. Deze aflevering: Heleen de Coninck over Silent Spring van Rachel Carson.

In Silent Spring sloeg de Amerikaanse biologe Rachel Carson alarm over hoe misbruik van pesticiden de gezondheid van ons milieu én onszelf bedreigde. Het boek had een enorme impact, vooral in Amerika, waar het leidde tot een verbod op DDT en de oprichting van de Environmental Protection Agency.

Klimaatwetenschapper Heleen de Coninck en filosoof Thomas Muntz bespreken de gevaren van de techniek in handen van de mens met een achterhaald natuurbeeld: schuilt achter al dat overmatig gifspuiten de aanname dat we de natuur kunnen beheersen?