Speeches kijken met

Speeches kijken met Lieve Joris

In een serie korte video's introduceren gasten een aflevering van Speeches. Ze duiden de betekenis van de speech en de gebeurtenis eromheen en laten zien waarom het van belang is dat het verhaal wordt verteld. Zo zetten de sprekers vanuit hun kennisgebied historische speeches in het perspectief van nu.

Bij de onafhankelijkheidsceremonie van het voormalige Belgisch Congo in 1960 neemt geheel tegen het protocol in de nieuwe premier Patrice Lumumba het woord. In een vurige speech hekelt hij het koloniale regime en de jarenlange vernedering van de zwarte bevolking. Beledigd dreigt koning Boudewijn het eerste beste Sabena-vliegtuig naar huis te nemen. Op 17 januari 1961 zou Lumumba - met medeweten van het Belgische bewind - letterlijk van de aardbodem verdwijnen.

In deze aflevering van Speeches kijken met vertelt de Belgische schrijfster Lieve Joris - bekend van onder andere Terug naar Congo en Dans van de Luipaard -  over de speech die Patrice Lumumba gaf. Wat maakte zijn speech zo benoemenswaardig en wat betekende dat voor de Belgen?

'Wij zongen een liedje over lumumba'

Pas vele jaren later kwam Lieve Joris erachter waarover ze zong in haar kindertijd. Een onschuldig ogend kinderliedje bleek te gaan over het lot van Lumumba himself.