Speeches kijken met

Fernando Hernandez Espino

In een serie korte video's introduceren gasten een aflevering van Speeches. Ze duiden de betekenis van de speech en de gebeurtenis eromheen en laten zien waarom het van belang is dat het verhaal wordt verteld. Zo zetten de sprekers vanuit hun kennisgebied historische speeches in het perspectief van nu.

De Mexicaanse Fernando Hernandez Espino groeide op te midden van een studenten protestgroep, deelde als kind politieke pamfletten uit op straat en kende het gezicht van Che Guavara eerder dan dat van Jezus Christus.

Fernando blikt terug op de speech en de situatie in Mexico. Hij legt uit wat het belang van het verleden is, de gelijkenis met tegenwoordig en waarom het nooit vergeten mag worden.

Het bloederige jaar 1968

In 1968 was Mexico-stad het toneel van massale demontraties. Studenten eisten meer vrijheid en democratie. In zijn jaarlijkse toespraak voor het parlement reageerde president Gustavo Díaz Ordaz als een getergd man. Die onzin moest onmiddellijk stoppen, waarschuwde hij streng. Maar de studenten gaven hun protest niet op en niet veel later liep een vreedzaam protest volledig uit de hand. Tientallen, mogelijk honderden kwamen om. De ware toedracht blijkt tot op vandaag een mysterie.