Speeches kijken met

Speeches kijken met Eelco Bosch van Rosenthal

In een serie korte video's introduceren gasten een aflevering van Speeches. Ze duiden de betekenis van de speech en de gebeurtenis eromheen en laten zien waarom het van belang is dat het verhaal wordt verteld. Zo zetten de sprekers vanuit hun kennisgebied historische speeches in het perspectief van nu.

In de zesde aflevering van 'Speeches kijken met' vertelt Eelco Bosch van Rosenthal over de speech van Ronald Reagan na de ontploffing van de Challenger in 1986. Wat hield de speech van Reagan precies in en wat betekende dit voor die tijd?

Hoe oprecht was Reagan?

Op 28 januari 1986 ontplofte de Space Shuttle Challenger, koud een minuut na de lancering. De Amerikaanse president Ronald Reagan grijpt de ramp aan om het volk nog diezelfde avond toe te spreken. Hij kiest in zijn speech woorden van troost en laat de schuldvraag liggen. NASA ontspringt de dans, de organisatie krijgt zelfs een nieuwe impuls.

In Speeches kijken we met de zoon van de president, Ron Reagan junior, naar zijn vaders speech. Hoe oprecht was de Great Communicator op zulke momenten? Onderzoeksjournalist Karl Grossman keek met heel andere ogen naar de ramp met het ruimteveer. Voor hem was het het zoveelste bewijs van de grove nalatigheid en onverantwoorde risico's die NASA heeft genomen met de volksgezondheid. Hoe kijkt hij terug op de toespraak?