Take care bnb brengt particulieren in contact met asielzoekers met verblijfsvergunning om tijdelijk onderdak te kunnen bieden.

Wat is het?

Asielzoekers met een verblijfsvergunning moeten door gemeentes gehuisvest worden, maar vaak lukt dat niet. Op dit online platform kunnen particulieren woonruimte aanbieden voor deze groep asielzoekers.  Onder proefssionele begeleiding van gemeente of Vluchtelingwerk worden vluchtelingen en bewoners gekoppeld. Deze variant op Airbnb is gericht op tijdelijke huisvesting. Zodra zelfstandige woonruimte beschikbaar is, stroomt de asielzoeker door.

Wie en waarom

Take care bnb is een initiatief van Reinout de Kraker. Hij logeerde in een appartement via Airbnb en las over rellen in Zweden, ontstaan door onvrede over het aantal vluchtelingen. Reinout leerde dat huisvesten van vluchtelingen met een verblijfsstatus een taak van de gemeente is. Geïnspireerd door het verbindende karakter van Airbnb bedacht hij het online platform Take care bnb en ging in gesprek met de gemeentes Amsterdam en Utrecht. Het initiatief wordt nu snel concreet.

Wat kan jij doen?

Via de site kun je je aanmelden als je een vluchteling met verblijfsvergunning tijdelijk onderdak wilt bieden. Andere tips, ideeën en reacties zijn meer dan welkom bij Reinout de Kraker en kunnen via de site verstuurd worden.