Volgens Philipp Ruch moet kunst pijnlijk zijn, provoceren en opstand uitlokken. Hij zet kunst in als middel om politieke reacties af te dwingen.

Philipp Ruch (1981) is theatermaker en filosoof. Met politieke performance art wil hij samen met het centrum voor politieke schoonheid de samenleving wakker schudden. Ruch werd geboren in Dresden, maar verhuisde in 1989 met zijn ouders naar Zwitserland. Hij keert later terug naar Duitsland, waar hij van 2003 tot 2009 filosofie studeert aan de Berlijnse Humboldt Universiteit.

Politieke schoonheid

Ruch richtte in 2008 het Zentrum für politische Schönheit op. Het collectief beschrijft zichzelf als een aanvallende voorhoede die morele schoonheid, politieke poëzie en menselijke grootsheid wil creëren, gedreven door de ervaring van de holocaust. Van de herinnering aan de Holocaust moet volgens Ruch niet alleen geleerd worden. Er moet daadwerkelijk actie uit voortkomen.
 

If you strike the word ‘beauty’ onto the word ‘politics’, you create the spark for a revolution.

Philipp Ruch

Het centrum voor politieke schoonheid bedenkt innovatieve vormen van politieke kunst met als doel het wakker schudden van de samenleving. Zo heeft het centrum in 2009 bondskanselier Angela Merkel geveild op eBay en organiseerden ze afgelopen jaar een X-factor voor Syrische vluchtelingen in Berlijn. Eerder dit jaar werden er, in het kader van de actie Die Toten kommen, aan de grens van Europa overleden vluchtelingen herbegraven in het hart van Berlijn.

Aggressief humanisme

Het organiseren van dergelijke ludieke acties is iets wat Ruch omschrijft met de term Aggresiver Humanismus. Volgens dit principe moet kunst pijnlijk zijn, provoceren en verzet uitlokken. Humanisme kan zo als wapen worden gebruikt om aandacht te genereren en politieke leiders te dwingen om de groeiende humanitaire crisis aan te pakken.

Ruch is theatermaker en oprichter van het Zentrum für politische Schönheit, een denktank voor actiekunst en mensenrechten.