Labyrint Radio

Labyrint Radio

Labyrint Radio zondag 24 februari 2013.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

labyrint radio

vanaf 00:02:59

Wat is wetenschap?

vanaf 00:04:38

Wat is wetenschap? We vragen het aan de mensen op straat in Almelo.

Verouderend hart

vanaf 00:05:23

Een medicijn om ons ouder wordende hart lenig en sterk te houden. Het klinkt als verre toekomstmuziek, maar de oplossing lijkt binnen handbereik te zijn. Dat blijkt uit een artikel dat deze week is gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Nature. In de studio Anton Horrevoets, celbioloog verbonden aan het VU medisch Centrum, die meewerkte aan dit onderzoek.

Wat was wetenschap?

vanaf 00:17:29

In onze rubriek Wat was Wetenschap? kijken we terug in de tijd. Waarvan zouden we verslag hebben gedaan, als Labyrint Radio vijftig, honderd of misschien wel twee honderd jaar geleden al werd uitgezonden? Deze week hebben we het over onder andere penicilline.

Islam en Nobelprijzen

vanaf 00:25:24

Iran bracht vorige week voor het eerst een levend wezen de ruimte in. Een mijlpaal. Het land heeft grote wetenschappelijke amibities. En niet alleen Iran, het hele Midden-Oosten, getuige de vele universiteiten en onderzoekscentra die er als paddenstoelen uit de grond schieten. Maar gaan de Islam en wetenschap eigenlijk wel samen? We praten hierover met Midden-Oosten deskundige Petra Sijpesteijn van de Universiteit Leiden.

Wetenschap in 1 minuut

vanaf 00:37:07

Vuilnis met archeoloog Kasper van den Berghe in een minuut gemaakt door Frederique Melman. De rubriek ‘Wetenschap in 1 minuut’ is een verzameling korte verhalen uit de wetenschap in ca. 60 seconden.

App neuromind

vanaf 00:38:31

Zie je het al voor je, een neurochirurg die tijdens het consult stiekem zijn iPhone raadpleegt? Toch zal dit heel goed kunnen. Want Neurochirurg Pieter Kubben van het Medisch Centrum van de Universiteit Maastricht ontwikkelde de app “Neuromind” die neurochirurgen helpt om beslissingen te nemen. Een telefoongesprek met Kubben.

Post: Nitriet in spinazie

vanaf 00:43:29

Deze week een vraag van Jasmijn Bus, zij vraagt zich af of je spinazie mag opwarmen of juist niet? Dit in verband met nitriet. Voor het antwoord zijn wij terecht gekomen bij Theo de Kok, toxicoloog Universiteit Maastricht. Heeft u ook een interessante vraag waar u het antwoord maar niet op vindt? Stuur hem dan naar labyrintradio@vpro.nl. Geen vraag is ons te gek!    

Nitriet in vlees

vanaf 00:46:20

De conserveringsmiddelen die voor de rode kleur in vlees zorgen, blijken kankerverwekkend te zijn. Hoe neutraliseer je die stoffen zonder dat het vlees bederft? Toxicoloog Theo de Kok van de Universiteit Maastricht denkt daar een oplossing voor te hebben.

advertentie