Labyrint Radio

Labyrint Radio

Hier is de aflevering van Labyrint Radio na de uitzending terug te luisteren.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Labyrint radio, 17 maart 2013

vanaf 00:03:35

Wat is wetenschap: wat zijn quasars?

vanaf 00:04:43

Vreemde quasars

vanaf 00:05:39

Opwinding onder sterrenkundigen. Onlangs ontdekte een internationaal team van wetenschappers een vreemde structuur in het heelal, een grote groep van zogeheten quasars. Een structuur zo vreemd, dat ie Einsteins idee over de structuur van het heelal uitdaagt.Een gesprek met John Heise, sterrenkundige van SRON, het Nederlands instituut voor ruimteonderzoek.

Wat was wetenschap: ontdekking eerste quasar

vanaf 00:18:13

Precies vijftig jaar geleden werd de eerste quasar in de ruimte ontdekt. Door de Nederlandse sterrenkundige Maarten Schmidt. Een gesprek met de astronoom vanuit Californie, waar hij al jaren woont en werkt.

Labyrint

vanaf 00:23:48

Diclofenac, een pijnstiller die veel gebruikt wordt, verhoogt de kans op hart- en herseninfarcten. Het is net zo schadelijk als VIOXX, de pijnstiller die om diezelfde reden in 2004 van de markt werd gehaald. Er wordt geschat dat het gebruik van diclofenac in Nederland vier doden per week veroorzaakt. Deze sterfgevallen zijn te vermijden, waarom gebeurt dat niet? In Labyrint radio een gesprek met Ruud Coolen van Brakel, directeur van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik, en Ivan Wolffers, hoogleraar gezondheidszorg en cultuur, arts en schrijver.

Expeditie Moendoes!

vanaf 00:38:04

Hoe interesseer je de jeugd voor wetenschap? Met een spannend spel, dachten een stel jonge wetenschappers. Maar wat vindt de jeugd? Verslaggever Frederique Melman nam polshoogte op de Westerparkschool in Amsterdam waar juf Gladys met zes van haar leerlingen het spel Expeditie Moendoes uitprobeerden.

Post: Hoe vindt verbranding op zon plaats?

vanaf 00:43:23

In onze luisteraarsrubriek Post antwoord op de vraag: hoe vindt verbranding op de zon plaats? Zonnefysicus Frans Snik geeft antwoord op de vraag van Sidney Simons.

Voorspelbare netwerken

vanaf 00:47:49

Hoewel je zou verwachten dat een zenuwcel die veel interacties heeft binnen het brein meer invloed heeft op hoe het brein functioneert dan een zenuwcel die minder interacties heeft, is dit niet altijd het geval. Dit bleek uit onderzoek van Rick Quax van de Universiteit van Amsterdam, die onderzoek deed naar het voorspellen van het gedrag van complexe netwerken, zoals ons brein.

advertentie