Labyrint Radio

Labyrint Radio

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Labyrint Radio 7 april: Chemische wapens, snacken & waterstof

vanaf 00:02:13

Wat is wetenschap?

vanaf 00:03:05

wat is wetenschap?

vanaf 00:03:08

Chemische wapens

vanaf 00:03:47

Er zijn maar weinig dingen waar de internationale gemeenschap het zo hartgrondig eens is: chemische wapens moeten worden uitgebannen. Morgen verzamelen vertegenwoordigers van 188 landen zich in Den Haag om daar te werken aan een update van het Verdrag Chemische Wapens. Wat zijn de uitdagingen waar ze voor staan? En om wat voor een wapens gaat het eigenlijk?Hier in de studio Arend Meerburg, voormalig ambassadeur, opgeleid als natuurkundige en betrokken bij de organisatie Pugwash Nederland waar hij zich bezig houdt met ontwapeningsvraagstukken. Aan de telefoon hoogleraar Organische chemie Floris Rutjes.

wat te vorige week nog niet wisten

vanaf 00:18:14

snacken verandert genexpressie

vanaf 00:20:14

Af en toe een bitterballetje of een stukje chocola, daar is toch niks mee? Zeker niet als je verder gezond eet, zou je denken. Maar een klein beetje snacken zou wel eens grote gevolgen voor onze gezondheid en fysieke ontwikkeling kunnen hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Marian Walhout, moleculair biologe verbonden aan de University of Massachussets Medical School in de VS.

leiderschap en oogbewegingen

vanaf 00:27:41

In geval van gevaar is het fijn als er snel en adequaat wordt gehandeld. Dan is het efficiënt als iemand de leiding neemt. Mark van Vught, evolutionair psycholoog, doet onderzoek naar leiderschap. En naar, ja echt, het belang van de oogbewegingen van de leider. Daarover is nu net een publicatie verschenen.

post: aardoppervlak

vanaf 00:40:52

In de rubriek Post kunt u iedere week terecht met vragen waar u al een tijdje mee rondloopt maar geen antwoord op kan vinden. Deze week een vraag van Joop van der Meer: Hoe wordt de oppervlakte van een land berekend? Berekent men dat vanuit de omtrek of wordt ook het reliëf, de bergen en dalen, in het oppervlak betrokken? Klaas van der Hoek, senior adviseur Proces- en Productbeheer bij het kadaster geeft antwoord.

waterstof maken

vanaf 00:45:12

Planten splitsen water met fotosynthese op een snelle manier in zuurstof en waterstof. Als het mogelijk zou worden om dit plantenkunstje na te doen zou je de milieuvriendelijke brandstof waterstof kunnen produceren. Water ontleden in deze twee stoffen lukt al in het lab sinds 1789. Maar hoe dat proces precies werkt op atomaire schaal bleef tot vorige week onduidelijk. De onderzoeksgroep van Marc Koper, hoogleraar oppervlaktechemie in Leiden ontrafelde het mechanismevan dit mysterieuze proces en praat ons bij over de chemie achter waterstof.

advertentie