Villa VPRO

o.a. liberalen willen partij schoonvegen

Villa VPRO

o.a. liberalen willen partij schoonvegen

Vorige jaar kreeg Eurocommissaris John Dalli een half uur de tijd van Commissievoorzitter Barroso om ontslag te nemen wegens vermeende betrokkenheid bij omkoping. Dalli vecht zijn ontslag aan, de bewijzen tegen hem zijn flinterdun. Volgens Europarlementarier Bart Staes ligt nu de positie van Barroso onder vuur. Fred Stroobants blikt vanuit Straatsburg vooruit op de Europese Verkiezingen volgend jaar. En in economiepanel Klinkende Munt zijn te gast Mariette Doornekamp, bestuurslid bij ABP en commissaris bij onder meer Menzis, Conclusion en Zorgpunt en financieel publicist Roel Janssen. Besturen van pensioenfondsen moeten transparanter opereren vindt een commissie van tien wijze pensioenexperts die vandaag een rapport hebben gepresenteerd: 'kijken in de spiegel'. Moet Kredietunie Nederland snel een bankvergunning krijgen? En hoe moet het verder met de zorgplicht van banken en financieel adviseurs, nu de Raad van State het plan van het kabinet heeft afgewezen om die zorgplicht in de wet te verankeren.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Liberalen willen partij schoonvegen.

vanaf 00:03:04

VVD-bestuurders waar tegeneen strafrechtelijk onderzoek loopt moeten zich, desnoods gedwongen door hetpartijbestuur, niet verkiesbaar stellen tot ze zijn vrijgesproken. Dat is voorstel dat tien leden van de VVD op het partijcongres aanstaande zaterdag in stemming willen brengen. Mijntje Pluimers, een van de initiatiefneemsters, vertelt over de motie.

Metropolis Radio: Vegetariër in Indonesië

vanaf 00:09:12

Deze week bijten onze corresponden zicht vast in de wereld van de  vegetariërs. Wilma van der Maten gaat langs bij een groep die zich geen vlees kan veroorloven.

Europarlementariër Bart Staes: Barroso zwaar onder vuur

vanaf 00:15:06

Oud-Eurocommissaris John Dalli trad in oktober 2012 terug omdat hij verdacht werd van betrokkenheid bij een omkoopschandaal. Maar volgens Europarlementariër Staes begint het er steeds meer op te lijken dat Dalli uit de weg is geruimd door de Zweedse tabakslobby, met hulp van Barosso.

Eurobureau:Datum Europese verkiezingen 2014 vastgelegd

vanaf 00:36:02

Fred Stroobants zit aan zijn Eurobureau in Straatsburg en blikt vooruit op de Europese verkiezingen volgend jaar. Tussen 22 en 25 mei 2014 worden weer Europese verkiezingen gehouden. Voor het eerst volgens de regels van het Verdrag van Lissabon. Dat heeft ook gevolgen voor de aanwijzing van de voorzitter van de Europese Commissie. Die aanstelling leek tot dusver eerder op een pausverkiezing. Een conclaaf achter gesloten deuren van de regeringsleiders met kandidaten die nooit mochten zeggen dat ze kandidaat waren. Volgend jaar moet de commissievoorzitter uit de grootste Europese fractie in het Europees Parlement komen. Bovendien hebben de vier bestaande Europese partijen (christendemocraten, socialisten, liberalen en groenen) aangekondigd dat ze met een kandidaat naar de Europese verkiezingen zullen trekken. De Europese Commissie die nu vaak en onterecht te boek staat als a-politiek en technocratisch wordt daarmee iets meer gepolitiseerd.

Economiepanel Klinkende Munt

vanaf 00:40:20

Aan tafel zitten Mariette Doornekamp, bestuurslid bij ABP en commissaris bij onder meer Menzis, Conclusion, Zorgpunt en de Westland Kaas Groep en financieel publicist Roel Janssen. Besturen van pensioenfondsen moeten transparanter opereren vindt een commissie van tien wijze pensioenexperts die vandaag een rapport hebben gepresenteerd: 'kijken in de spiegel'. Moet Kredietunie Nederland snel een bankvergunning krijgen? En hoe moet het verder met de zorgplicht van banken en financieel adviseurs, nu de Raad van State het plan van het kabinet heeft afgewezen om die zorgplicht in de wet te verankeren.

advertentie