HET INTERVIEW

HET INTERVIEW

09.00 - 10.00: HET INTERVIEW


Tegenstanders van de oorlog zeggen dat het de Amerikanen uiteindelijk om de olie te doen is. Maar is olie ook echt het strategisch doel van de geallieerden?

Zou deze oorlog ook gevoerd worden als zich in Irak niet de grootste oliereserves ter wereld zouden bevinden? En gaat het uitgesproken tegenstanders van de oorlog zoals Frankrijk en Rusland uitendelijk óók niet om de oliebelangen?

In de studio zitten twee olie-experts: Cyril Widdershoven, hij is olie-analist en verbonden aan Global Energy Security Analysis, en Aad Correljé, hij is energie-deskundige bij de TU Delft en associate fellow bij het International Energy Program van instituut Clingendael.

====


Wie een begrafenis heeft in Wolvega, moet goed nadenken wat hij aantrekt: het zondagse pak of vuilafstotende regenkleren. Grote kans namelijk, dat je er wordt ondergescheten door honderden vogels.

In Wolvega wordt de algemene begraafplaats al weken belaagd door duizenden spreeuwen en roeken. De vogels poepen het gebied onder, wat smerige grafstenen en een grote stankoverlast tot gevolg heeft.

De begraafplaats werd echter al eerder geterroriseerd door dieren, maar toen waren het konijnen. De beheerder zit zijn handen in het haar. Verslaggever Teun van de Keuken reisde af naar het vandalistische noorden en sprak met beheerder Teun Menger.

====


De Amerikanen beschuldigen de Irakese milities ervan dat zij het oorlogsrecht aan hun laars lappen. Zij opereren in burgerkleding en ook zouden ze het vuur hebben geopend, nadat ze zwaaiend met een witte vlag, zich schijnbaar wilden overgeven.

Maar overtreden de Irakezen de Conventie van Genève ook echt? En wie gaat de overtreders berechten? In de studio is Astrid Delissen, universitair docent internationaal humanitair oorlogsrecht aan de Universiteit Leiden.

====

advertentie