Villa VPRO

o.a. De Commisie Stiekem, Antimonarchisten willen gesprek met koning

Villa VPRO

o.a. De Commisie Stiekem, Antimonarchisten willen gesprek met koning

Nieuwe Republikein Hans Maessen en actievoerder Joanna van der Hoek willen in gesprek met koning Willem-Alexander. Ze schreven een brief maar hebben tot op heden geen enkele reactie mogen ontvangen. Petra Broomans duidt de rellen die Stockholm al vier dagen in de greep houdt. In het Parlement, het Spel en de Knikkers gaat het over de Commissie Stiekem en in politiek panel Het Vragenuur evalueren Aukje van Roessel (De Groene), politiek commentator Max van Weezel en Beernoud Moojen (VVD-wethouder Hilversum) het Zorgfraudedebat en het Vreemdelingendebat in de Tweede Kamer en ze blikken vooruit op het VVD-congres van komend weekend.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hans Maessen wil in gesprek met koning

vanaf 00:02:42

Hans Maessen van het Nieuw Republikeins Genootschap legt uit waarom hij en Joanna van der Hoek graag met koning Willem-Alexander willen praten. Ze werden beiden op 30 april aangehouden op de Dam in Amsterdam. Dinsdag hebben ze een brief aan de koning op de bus gedaan.

Metropolis Radio: de weedburger

vanaf 00:08:33

Metropolis blijft deze week in eigen land en eet een vegetarische weedburger, dé oplossing voor het wereldvoedselprobleem. High word je er niet van, maar onze verslaggever Gerrit Kalsbeek raakte wel in hogere sferen.

Petra Broomans over de rellen in Stockholm

vanaf 00:13:16

Stockholm staat in brand, al vier nachten lang ontregelen relschoppers het leven in de Zweedse hoofdstad. Hoe komt dat? Petra Broomans is  universitair hoofddocent Scandinavische talen en culturen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij vertelt over de positie van allochtonen in Zweden.

Politiek panel Het Vragenuur

vanaf 00:36:43

In het panel zijn te gast: parlementair journalist Aukje van Roessel (De Groene Amsterdammer), politiek commentator Max van Weezel en de Hilversumse wethouder Beernoud Moojen (VVD). Samen blikken ze vooruit op het VVD-congres komend weekend gevolgd door een evaluatie van het Vreemdelingendebat in de Tweede Kamer gisteren.

Het parlement, het spel en de knikkers

vanaf 00:36:52

In de commissie Stiekem worden de fractievoorzitters geinformeerd over alles wat met staatsgeheimen te maken heeft. Ook SP-fractieleider Roemer. Maar hoe kan het parlement de regering controleren als die informatie niet kan worden gedeeld? SP-kamerlid Ronald van Raak over in het parlement, het spel en de knikkers gemaakt door Klaas den Tek.

advertentie