Villa VPRO

o.a. Machtsstrijd in het Kremlin, De vete tussen Turkije en Erdogan

Villa VPRO

o.a. Machtsstrijd in het Kremlin, De vete tussen Turkije en Erdogan

Vandaag in de Villa: rellen in Turkije, Lily Spangers geeft ons de nodige duiding. Vanuit Turkije gaan we naar Servische gezinnen, waar Metropolis correspondent Mitra Nazar de opvoeding onder de loep neemt. We sluiten het eerste half uur af in Rusland, waar het onrustig is in de top van het Kremlin. Hans van Koningsbrugge legt uit wat er precies gebeurd bij onze Russische vrienden. In het tweede halfuur blijven we met Anton de Goede in de Nederlandse schouwburg. Hij vertelt over 'Het Stenen Bruidsbed' de nieuwe voorstelling van het Nederlands Toneel, op basis van de gelijknamige roman van Harry Mulisch. In Schuld en Boete schuiven Sidney Smeets, Merel van Leeuwen en Jan Leliveld.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Turkije

vanaf 00:02:49

In verschillende Turkse steden woeden ware veldslagen. Het begon met  protesten tegen het verwijderen van een park in Istanbul, maar inmiddels lopen tienduizenden te protesteren tegen de alsmaar machtiger-wordende-premier Erdogan. Zijn de straatprotesten geregisseerd door oppositiepartijen of is er iets meer aan de hand? We vragen het aan Lily Spangers, directeur van het Turkije Instituut.

Metropolis

vanaf 00:10:10

Deze week gaan onze Metropolis-correspondenten op zoek naar het geheim van een goede opvoeding. Vandaag gaan we naar Servie.  Daar willen strenge vaders hun kinderen discipline bijbrengen door ze naar de tennis-academie te sturen van de nationale volkheld Novak Djokovic.

Machtstrijd Kremlin

vanaf 00:15:49

In Kremlin is een machtstrijd aan de gang. De invloedrijke vicepremier Soerkov, stapte vorige maand plotseling op. Soerkov geldt als ideoloog en de sterke man achter Poetin.  De liberaal econoom Sergei Guriev, een andere prominente Rus, vluchtte het land uit omdat hij zich geïntimideerd voelde door de Russische politiediensten. Hans van Koningsbrugge, voorzitter van het Nederland-Rusland centrum, legt uit wat er aan de hand is.

Cultuurrubriek

vanaf 00:34:15

Als Amerikaanse gevechtspiloot nam Norman Corinth deel aan het bombardement op Dresden. Elf jaar later keert hij terug naar de plek des onheils. Met Het stenen bruidsbed schreef Harry Mulisch een verhaal over daders en slachtoffers in tijden van oorlog. Anton de Goede voorziet ons van de nodige cultuur.

Schuld en Boete

vanaf 00:40:38

Advocaat Sidney Smeets doet verslag van de laatste dag in de grensrechterzaak. Hij schreef met Gerard Spong een ingezonden brief waarin hij de rol van de advocaat nog eens haarfijn uiteenzet. Heel Nederland heeft een mening over de straffen die de verdachten zouden moeten krijgen. Justitieverslaggever Merel van Leeuwen (Persdienst, DNP) volgde de zaak. Jan van Leliveld reageert op het plan van staatssecretaris Fred Teeven om een onafhankelijk toezichtcollege voor advocaten.

advertentie