Labyrint Radio

Labyrint Radio

Labyrint radio, 23 juni 2013
Spannende poep
Kuikenmoord
Oorsprong migraine in genen
Post: De eerste boom
Gif bij nachtschade

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Labyrint radio, 26 juni 2013

vanaf 00:03:08

In deze uitzending van Labyrint radio praten we met Guus Roeselers over poep en bacteriën. Verder hebben we het over de kuikenmoord met Kees Camphuysen en over migraine met onderzoekers Arn van den Maagdenberg en Gisela Terwindt. We sluiten af met Jules Beekwilder, hij vertelt over de gif aanmaak van de nachtschadeplant.

Spannende poep

vanaf 00:04:55

De darmen huisvesten miljoenen bacteriën. Deze bacteriën hebben grote invloed op de gezondheid, het is dan ook geen wonder dat wetenschappers proberen te begrijpen wat die darmbacteriën nou precies doen. Maar hoe onderzoek je dat, zonder iemands darmen meteen bloot te leggen? Bij TNO hebben ze daar nu iets slims op bedacht, we praten met Guus Roeselers, microbioloog bij TNO.

Kuikenmoord

vanaf 00:18:36

Waarom worden meeuwenkuikens vooral op zondag vermoord? Hoe beïnvloedt de mens de grootte van meeuwenpopulaties? Deze en vele andere vragen worden beantwoord in het proefschrift van Kees Camphuysen van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Op dit onderzoek promoveert Camphuysen 21 juni 2013 aan de Rijksuniversiteit Groningen. Kees Camphuysen, marien ornitholoog bij het NIOZ, vertelt hierover in de uitzending.

Oorsprong migraine in genen

vanaf 00:29:05

Migraine is een vaak voorkomende ernstige vorm van hoofdpijn die zijn oorsprong vind ergens in de hersenen. Al jaren zoeken migraine-onderzoekers naar de oorsprong. Vandaag publiceert het wetenschappelijke tijdschrift Nature resultaten uit een metastudie naar de genen van meer dan 23.000 mensen met migraine. Een gesprek met de onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum, geneticus Arn van den Maagdenberg en neuroloog en hoofdpijnspecialist Gisela Terwindt.

Post: De eerste boom

vanaf 00:44:34

Waar kwam zuurstof vandaan voordat er bomen waren? En hoe zagen deze eerste bomen er eigenlijk uit? Deze vraag kregen wij binnen van Yoran, voor het antwoord zijn wij terecht gekomen bij Klaas Hellingwerf, hoogleraar Algemene Microbiologie en hoofd van de onderzoeksgroep Moleculaire Microbiologische Fysiologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Gif bij nachtschade

vanaf 00:50:00

Tomaten en aardappelen zijn lid van de giftige nachtschadefamilie. Bij de veredeling van de eetbare nachtschades, zoals die tomaat en aardappel, maar ook de peper en de paprika, worden die giftige stoffen er zo veel mogelijk uit gekweekt, maar dat lukt niet altijd. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit ontrafelden samen met onderzoekers uit Israël de manier waarop die plant het gif aanmaakt. Het resultaat leverde ze deze week een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Science op. Bij ons in de studio een van de onderzoekers, moleculair bioloog Jules Beekwilder.

advertentie