Villa VPRO

o.a. Eurobureau, 'Private gevangenissen, slecht idee'

Villa VPRO

o.a. Eurobureau, 'Private gevangenissen, slecht idee'

Het schaliegasoverleg staat op springen. De betrokken gemeente Boxtel legt uit waarom. Diederik Samsom roept burgers, bedrijven en instellingen op om het geld lekker te laten rollen. Rutte's eerdere oproep heeft niet veel effect gehad? Gaan we er nu wel gehoor aan geven? Ook de pensioenpotten moeten er aan geloven. Maar jaarlijks mogen we straks als de kabinetsplannen doorgaan, minder pensioen per jaar belastingvrij opbouwen. Wie, o wie heeft hier baat bij?

En dan nog het SER-energie-akkoord. Gaat dat er begin juli komen? De eensgezindheid binnen VNO-NCW is in ieder geval ver te zoeken. Aan tafel ABP-bestuurslid Mariette Doornekamp en financieel journalist Hans de Geus.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

schaliegasoverleg mislukt?

vanaf 00:02:32

Het schaliegasoverleg staat op springen. Provincies, gemeenten en Milieudefensie zijn uit het overleg met het ministerie van Economische Zaken gestapt. Peter van de Wiel van de gemeente Boxtel legt uit waarom.

Metropolis: Italiaanse bende

vanaf 00:08:25

Boeven, rovers en bendes. Van Robin Hood tot Al Capone. Sommige worden vereerd, anderen worden veracht. Deze week gaat Metropolis Radio over Opvallende Criminelen. Vandaag zijn we in Rome. En nu denkt u natuurlijk Silvio Berlusconi. Begrijpelijk, maar er is meer.Wat te denken van een bende uit de jaren 70 die nog steeds heel veel mensen fascineert. Een bijdrage van Angelo van Schaik.

Private gevangenissen, liever niet

vanaf 00:13:38

Ex-gedetineerde Rein Gerritsen en CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg over het nieuwe plan om gevangenissen te privatiseren.

Eurobureau: misstanden bij Duitse bedrijven

vanaf 00:37:18

Gisteravond kwam de Duitse zender ARD met een 40 minuten durende documentaire over allerlei excessen in de minijobwereld. Er werd ingezoemd op de vleesverwerkende sector. Duitse firma's huren onderaannemers in uit Polen, Bulgarije of Roemenie. Die poten kleine bedrijfjes in Duitsland neer die dagloners tegen Oost-Europese tarieven aan de Duitse vleesindustrie uitlenen. Er werd gefilmd in een voormalige kazerne waar deze loonslaven achter prikkeldraad overnachten. Voor dit soort onderkomen die de ARD ook aantrof op campings moeten de werknemers 150 euro betalen. Ze krijgen ook boetes op de loonstrook. 50 euro omdat iemand het raam liet openstaan.Vorige week presenteerde Angela Merkel haar verkiezingsprogamma. Ze beloofde een minimumloon in de sectoren waar het nog niet bestaat. Nederland wil Europese beleidsdomeinen repatrieren. Daaronder de "sluipende Europese harmonisatie van de sociale zekerheid en arbeidsomstandigheden". Een sociaal Europa is nog veraf.

Economiepanel Klinkende Munt

vanaf 00:42:10

Diederik Samsom roept burgers, bedrijven en instellingen op om het geld lekker te laten rollen. Rutte's eerdere oproep heeft niet veel effect gehad? Gaan we er nu wel gehoor aan geven? Ook de pensioenpotten moeten er aan geloven. Maar jaarlijks mogen we straks als de kabinetsplannen doorgaan, minder per jaar belastingvrij opbouwen. Wie heeft hier baat bij? En dan nog het SER-energie-akkoord. Gaat dat er begin juli komen? De eensgezindheid binnen VNO-NCW is in ieder geval ver te zoeken. Aan tafel ABP-bestuurslid Mariette Doornekamp en financieel journalist Hans de Geus.   

advertentie