Labyrint Radio

Labyrint Radio

Immuuntherapie, nachtdieren, meetpillen en nieuwe landen
Immuuntherapie
Grote inspanning en de Vierdaagse
Dino's joegen zoogdieren de nacht in
Post: accenten aan - en afleren
Een staat stichten

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

geen titel

vanaf 00:03:26

In deze uitzending van Labyrint Radio horen we wat immuuntherapie kan betekenen voor kankerpatiënten, hoe dino’s de zoogdieren het nachtleven injoegen, hoe je een staat sticht en hoe je wandelaars en marathonlopers kunt onderzoeken met een meetpil.

immuuntherapie

vanaf 00:05:32

Twee HIV-patiënten in de Verenigde Staten lijken HIV-vrij te zijn na een behandeling tegen kanker. De mannen ondergingen een beenmergtransplantatie tegen een lymfoom.  Hoe kan dat? Dat vragen we aan John Haanen, hoogleraar Immunologie en  onderzoeker bij het Nederlands Kanker Instituut en het Antoni van Leeuwenziekenhuis.

Inspanning vierdaagse

vanaf 00:17:14

Op 16 juli begint de Nijmeegse vierdaagse. Maximaal 45.000 deelnemers doen mee aan deze grootste wandelmars ter wereld. Maria Hopman, hoogleraar Integratieve fysiologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, startte een langlopend onderzoek naar de fysieke gevolgen van Vierdaagselopen onder verschillende weersomstandigheden. Komende editie doet ze onderzoek naar de 80-plussers onder de wandelaars. Hopman wil graag weten wat het geheim is van vitale ouderen.

Inspanningen vierdaagse

vanaf 00:17:17

In deze uitzending van Labyrint Radio horen we wat immuuntherapie kan betekenen voor kankerpatiënten, hoe dino’s de zoogdieren het nachtleven injoegen, hoe je een staat sticht en hoe je wandelaars en marathonlopers kunt onderzoeken met een meetpil.

Post: Accenten aan- en afleren

vanaf 00:32:12

In de rubriek Post kunt u iedere week terecht met vragen waar u al een tijdje mee rondloopt maar geen antwoord op kan vinden. De vraag van deze week komt van Alexander Forrest: "Ik vroeg mij af wat de wetenschappelijk reden is dat wij accenten hebben en waarom wij niet makkelijk een andere accent kunnen spreken?"  Mirjam Broersma van het Centre for Language Studies van de Radboud Universiteit geeft antwoord.

Zoogdieren de nacht in

vanaf 00:36:08

Dinosauriërs joegen vroege zoogdieren de nacht in. Het werden nachtdieren. Nadat de dinosauriërs van de aarde verdwenen pasten de zoogdieren zich weer aan het daglicht aan. Jammer genoeg waren ze toen wel een aantal aanpassingen aan het leven overdag verloren. Menno Gerkema, hoogleraar Chronobiologie aan de Rijksuniversiteit van Groningen doet onderzoek naar de biologische klokken van verschillende zoogdieren.

Hoe je een nieuw land sticht

vanaf 00:49:18

Aanstaande dinsdag viert Zuid-Soedan dat het twee jaar geleden onafhankelijk werd. De onafhankelijkheid kwam na een jarenlange en bloedige oorlog tegen het bewind in Noord-Soedan. Maar hoe sticht je een nieuw land? Lotje de Vries van het Centrum voor Internationaal Conflict aan de Radboud Universiteit deed lange tijd onderzoek in het Afrikaanse land en is net terug in Nederland.

advertentie