Labyrint Radio
De belemmeringen van mensen met extreme verlegenheid, Corinne Hofman graaft in de geschiedenis van de Cariben, waarom heeft Venus wel een dampkring, de stand van zaken in de Russische wetenschap en welk verhaal vertellen oude tanden.
De belemmeringen van mensen met extreme verlegenheid, Corinne Hofman graaft in de geschiedenis van de Cariben, waarom heeft Venus wel een dampkring, de stand van zaken in de Russische wetenschap en welk verhaal vertellen oude tanden.
Een beetje verlegen zijn we allemaal wel eens. En daar valt goed mee te leven. Het kan zelfs wel charmant zijn, af en toe wat blozen of een verlegen glimlach. Maar er zijn ook mensen die zo verlegen zijn, dat het hun leven bepaalt. Wetenschappers vermoeden dat deze vorm van extreme verlegenheid erfelijk bepaald is. Aan het Leids Universitair Medisch Centrum proberen ze nu te onderzoeken hoe dat zit. Professor Michiel Westenberg vertelt over het onderzoek en Paul, lid van de club van verlegen mensen vertelt hoe onhandig het is om heel erg verlegen te zijn.
In de rubriek Post kunt u iedere week terecht met vragen waar u al een tijdje mee rondloopt maar geen antwoord op kan vinden. De vraag van deze week komt van Herman Bosman: " Waarom heeft Venus geen magnetisch veld maar wel een dikke dampkring?" Het antwoord komt van Simon Portegies Zwart.
Het is al jaren onderwerp van gesprek. De economische opkomst van de BRIC-landen, Brazilië, Rusland, India, China. Maar hebben ze ook de ideeën, de kennis en de bollebozen in huis? Hoe staat het kortom met de wetenschap in die BRIC-landen? In de komende weken praat Labyrint met wetenschappers uit binnen- en buitenland over de globalisering van wetenschap. Vanavond deel 2: Rusland. Alexey Kimel en Uli Zeitler, beiden van de Radboud Universiteit in Nijmegen vertellen Frederique Melman over de stand van de wetenschap in Rusland.
Laat me uw gebit zien en ik vertel wie u bent. Ook als u al duizenden jaren dood bent. Archeoloog Hayley Mickleburgh van de Universiteit Leiden bestudeert de tanden van Caribische volken uit de prehistorie. Slijtage verraadt dat zij meer met hun kiezen deden dan kauwen.
Al duizenden jaren voor de komst van Columbus heeft het Caribisch gebied zijn eigen geschiedenis. Omdat daar geen geschreven bronnen van zijn, is die geschiedenis alleen te vertellen aan de hand van archeologische vondsten. In de jaren tachtig begon Corinne Hofman met opgravingen op Saba. Maar ondertussen doet ze dat in het hele Caribisch gebied. Afgelopen week ontving Corinne Hofman de ‘KNAW Merianprijs 2013 voor vrouwen in de wetenschap’. Uit het juryrapport: “Onder haar leiding is de Caribbean Research Group uitgegroeid tot ’s werelds grootste en meest succesvolle onderzoeksgroep op dit gebied”