'Sponsor van de vooruitgang', het klinkt leuk, maar wat bedoelen we daar precies mee? In deze estafette geeft steeds een andere VPRO-er een voorbeeld van vooruitgang. Stan van Engelen, hoofdredacteur Televisie, kiest voor Super Stream Me.

Super Stream Me is een psychologisch experiment waarin Tim den Besten en Nicolaas Veul hun levens 18 dagen lang openbaar maakten; van wc bezoek tot aan een sessie bij de psycholoog.

Bewapend met een camera streamden zij 24 uur per dag hun leven. De vierdelige documentaireserie Super Stream Me is een terugblik op het livestream-experiment. Wie ben je nog zonder privacy?

persoonlijk & absurd

Stan: 'We waren al twee, drie jaar op zoek naar een manier om een programma te maken rondom social media en privacy. Maar dat is een onderwerp waar je lastig zicht op krijgt, omdat we er allemaal middenin zitten. De enige manier om daar dan mee om te gaan, is door het enorm uit te vergroten.'

Dat is wat Super Stream Me doet: Tim en Nicolaas trokken de omstandigheden van sociale media tot in het absurde door, en besloten achttien dagen lang alles van zichzelf te delen. 'Een heel persoonlijk project, dat de makers dwingt op het onderwerp én zichzelf te reflecteren. Dat is echt de VPRO-manier van televisie maken.'

vooruitgang = risico

'Bij Super Stream Me kon zo veel mis gaan; productie maakte zich zorgen, maar digitaal ook, en de makers zelf. Dat lijkt me een goed teken: iets is pas echt vernieuwend als het ook daadwerkelijk verkeerd af kan lopen. Pas wanneer je dat risico durft te omarmen, kom je erachter of het werkt in de praktijk.

Zoals Damiaan Denys in Zomergasten zei: "Je moet durven ontsnappen aan het gewone, de angst durven ervaren van wat dat met zich mee brengt, want pas als je dat ervaart, ervaar je pure vrijheid." VPRO-ers zijn vrijdenkers, en daardoor durven we zelf die angst op te zoeken, en risico te lopen.

Makers bij de VPRO zijn steeds opnieuw bezig uit hun comfortzone te stappen. Zodra we iets hebben gemaakt dat goed werkt, denken we: "Nou, da's mooi, nu weer wat anders". Dat maakt de VPRO vooruitstrevend.'

aan wie geef je het stokje door?

Stan van Engelen wil graag weten wat Geert Rozinga, de eindredacteur van Nederland van Boven, onder vooruitgang verstaat.

'Hij heeft twee heel succesvolle series Nederland van Boven gemaakt, en toen zei hij: "Het is mooi geweest, we gaan wat anders doen." Er zijn genoeg makers die ervoor zouden kiezen om een derde serie te maken, alle succesfactoren nog een keer te herhalen. Maar Geert pusht zichzelf echt om met iets nieuws te komen, een andere richting in te slaan.'

Lees hier wat Geert vooruitgang vindt.

nog meer vooruitgang?

3 items

Wat ís vooruitgang? In een estafetteronde geven verschillende VPRO-ers hun visie op vooruitstrevende programma's, acties en gedachten.

Dossier