Argos

De jacht op Nissi #2: AIVD gaf cruciale informatie niet door

Op 8 november 2017 werd Iraanse activist Ahmad Mola Nissi voor zijn huis doodgeschoten. Inlichtingendienst AIVD erkent dat ze over informatie beschikte van een dreiging tegen hem, maar dat ze niet volgens eigen protocol hadden gehandeld en die informatie niet met het Openbaar Ministerie hadden gedeeld. Dat blijkt uit gesprekken die Argos en Follow the Money hadden met betrokkenen en de advocaat van de familie Barbara van Straaten.

Door: Rik Delhaas en David Davidson

De AIVD was op dat moment bezig met een onderzoek naar de dreiging tegen Nissi, maar kon dat niet afronden voordat hij op voor zijn huis in Den Haag van dichtbij werd doodgeschoten. ‘Volgens de eigen protocollen van de AIVD hadden zij eerder contact met het OM moeten opnemen en dat is niet gebeurd,’ zegt Van Straaten.

Zaterdag 14 oktober, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

David Davidson

Journalist bij Follow the Money

 

Jelle van Buuren

Inlichtingen- en Veiligheidsexpert van de Universiteit Leiden

Rowin Jansen

Historicus en jurist bij de Radboud Universiteit, gespecialiseerd in het toezicht op de AIVD en de MIVD

Barbara van Straaten

Advocaat van bureau 'Prakken d’Oliveira'

achtergrond

De Iraanse jacht op een politiek activist

De moord in Den Haag op de Nederlands-Iraanse politiek activist Ahmad Mola Nissi was in november 2017 internationaal nieuws. De dader is nooit gepakt, maar volgens Nederland heeft Iran opdracht gegeven voor de liquidatie.

De jacht op Nissi

Een Iraanse asielzoeker sprak al voor de liquidatie van politiek activist Ahmad Mola Nissi in 2017 in Den Haag over een moordplan door de geheime dienst van Iran. De man deed zijn verhaal bij de IND en naar eigen zeggen bij de AIVD. De diensten willen geen vragen beantwoorden.

Tweede Kamer krijgt geen antwoorden over ‘voorkennis’ moord op Nissi

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol wil de Tweede Kamer niet vertellen of de overheid signalen heeft gemist over een Iraans moordplan tegen de in 2017 geliquideerde activist Ahmad Mola Nissi. Zijn familie reageert teleurgesteld. ‘Het is alsof het niet om een mensenleven gaat.’