De strijdmethodes in het VUmc-conflict (deel 4)

De strijdmethodes in het VUmc-conflict (deel 4)

Wat gebeurde er écht tijdens het conflict in het VU Medisch Centrum? Anderhalf jaar geleden onthulde Argos dat hevige interne ruzies tussen artsen en chirurgen van het ziekenhuis de patiëntveiligheid in gevaar brachten. De inspectie voor de Gezondheidszorg greep in, de raad van bestuur vertrok grotendeels. Einde conflict.
Althans zo lijkt het. Maar ondanks een nieuwe raad van bestuur en een nieuwe raad van toezicht sluimert het conflict nog altijd voort. Argos hield afgelopen maanden opnieuw gesprekken met vele betrokkenen, en kreeg de beschikking over vertrouwelijke documenten die de ruzie in een ander daglicht zetten. En daarbij speelt een Haagse topambtenaar een bijzondere rol.
Argos, over verregaande broederliefde, behulpzame politieke vrienden en de strijdmethodes in een academisch ziekenhuis.

Dit fragment is onderdeel van

Argos

In deze uitzending: 1 . Topambtenaar hielp broer bij conflict tussen medisch specialisten in VU medisch centrum Wat gebeurde er écht tijdens het conflict in het VU Medisch Centrum? Anderhalf jaar geleden onthulde Argos dat hevige interne ruzies tussen artsen en chirurgen van het ziekenhuis de patiëntveiligheid in gevaar brachten. De inspectie voor de Gezondheidszorg greep in, de raad van bestuur vertrok grotendeels. Einde conflict. Althans zo lijkt het. Maar ondanks een nieuwe raad van bestuur en een nieuwe raad van toezicht sluimert het conflict nog altijd voort. Argos hield afgelopen maanden opnieuw gesprekken met vele betrokkenen, en kreeg de beschikking over vertrouwelijke documenten die de ruzie in een ander daglicht zetten. En daarbij speelt een Haagse topambtenaar een bijzondere rol. Argos, over verregaande broederliefde, behulpzame politieke vrienden en de strijdmethodes in een academisch ziekenhuis. 2 . Rubriek 'De boeken': de ondergang van bank en verzekeraar SNS Reaal Maandelijkse rubriek, waarin boeken van onderzoeksjournalisten worden besproken of boeken die raken aan onderzoeksjournalistiek. STUDIOGESPREK met onderzoeksjournalist Eric Smit van Follow the Money (multimediaal platform voor onderzoeksjournalistiek) en hoogleraar financiële geografie Ewald Engelen, over 'De val van SNS Reaal' van journalisten Vasco van der Boon, Pieter Couwenbergh, Cor de Horde, Pieter Lalkens en Martine Wolzak van 'Het Financieele Dagblad' en 'Giftig Krediet. De onvermijdelijke ondergang van SNS Reaal' van journalisten Tom Kreling en Esther Rosenberg van 'NRC Handelsblad'. Presentatie: Max van Weezel.