Tegen de tijd dat je dit leest, is de première van mijn eerste lange speelfilm achter de rug. Dit zeg ik niet om op te scheppen, maar eigenlijk wel.

Toch zijn er belangrijkere dingen aan de hand in de wereld en dan bedoel ik niet het feit dat niemand een baan kan vinden. Er komen namelijk nieuwe Star Wars films. Eerst krijgen we Episodes II en III (en ongetwijfeld ook de rest) opnieuw in de bioscoop. In 3d dit keer. Hoewel ik als eerste in de rij zal staan om weer lightsabers in het groot te kunnen aanschouwen, heb ik dat hele 3d nooit zo begrepen. Waarschijnlijk is het handig voor als je wilt zien welke dingen in beeld dichter of verder van de camera stonden, mocht je dat voorheen niet door gehad hebben.

Maar het echte nieuws is dat er in 2015 een compleet nieuwe Star Wars film komt. Dat betekent dat het internet de komende drie jaar het grootste slagveld in de geschiedenis van ruzie zal worden, want als er één ding is waarover die mensen die op internet op alles reageren echt zonder twijfel weten dat hun mening van extreem belang is, dan is het wel het bespreken van compleet ongegronde geruchten.

Toen de trailer van mijn eigen film enkele maanden geleden uitkwam, reageerde iemand op een filmnieuwssite dat hij het er mooi uit vond zien. Meteen kwam er een reactie van iemand anders dat het juist lelijk was. Hoewel mijn kleine film natuurlijk niet vergeleken kan worden met een blockbuster franchise als Star Wars, voel ik me door die reacties toch een beetje verbonden met mijn helden in Hollywood. Daar wil ik de schrijvers die achter die twee opmerkingen zaten bij deze nog hartelijk voor bedanken.  

Thijs Meuwese maakt filmpjes, gelooft nog in robots en denkt dat Greedo als eerste schoot. Om de drie weken schrijft hij voor Dorst een column in de VPRO Gids

Magistratus: Overtura - Trailer (2012) from Thijs Meuwese on Vimeo.