Het spande er even om. Zou het de VPRO, de VPRO, of toch de VPRO worden? Goed, dat de Zilveren Nipkowschijf naar deze omroep ging was al even bekend, maar nu is het zeker: Zondag met Lubach wint de prestigieuze televisieprijs.

'We wilden de jury eigenlijk voorstellen om die prijs in drie stukken te delen en te verdelen over de drie redacties,' reageren Karen de Bok en Stan van Engelen, hoofdredactie TV. 'Dan houden we het binnen de VPRO gezellig en het is wat ons betreft ook terecht. Want Langs de oevers van de Yangtze, Zondag met Lubach en De Hokjesman, ze zijn ons even dierbaar. Met zoveel overgave en vakmanschap gemaakt. Als er al een geheim is achter die drie nominaties voor de VPRO dit jaar, dan is het dat we hier makers volop de ruimte en het vertrouwen geven om er echt het maximale uit te halen. Dat hebben ze ieder op hun eigen manier gedaan. We feliciteren Zondag met Lubach met de Nipkow, maar voor ons zijn er gewoon drie winnaars.'

de winnaar(s)

Zondag met Lubach

'Grappen ontstaan door associaties en ingevingen, maar ik heb geen idee hoe dat werkt.'

Vorig jaar pikte de show van Arjen Lubach - naar Amerikaans voorbeeld maar in geheel eigen stijl, al een eervolle vermelding op. ‘ZML is de eerste satirische nieuwsshow in Nederland die gelukt is,' merkte de jury op en beter hadden we het zelf niet kunnen zeggen.

Nederland: Belastingparadijs, de Waterschapsverkiezingen (wat zijn dat?), TTIP, wel of geen vlees, Guantanomo Bay, onderwijsvernieuwing of het glazen plafond: geen hangijzer te heet of onsexy voor onze eerste Farao der Nederlanden. Hulde.

Vind hier alle afleveringen en een kijkje achter de schermen.

De Hokjesman

'In elke uitzending zit wel iemand die ik nooit meer zal vergeten.'

De boeren, de Molukkers, de doven, de dierenvrienden, de geesteszieken, de lesbiennes en ja, zelfs de Rotterdammers lieten zich in drie seizoenen De Hokjesman van hun beste, raarste en sowieso eerlijkste kant zien. 'Het is ontzettend goed geresearcht, enorm mooi in beeld gebracht en gestyleerd,' merkte de Nipkowjury vooraf op.

Kijk hier de afleveringen terug, luister naar de prachtige muziek en lees interviews met editor-regisseur Jurjen Blick en regisseur-Hokjesman Michael Schaap: 'Ik zie het als een snaakse manier om te laten zien: kijk eens, eenheid door verscheidenheid, we zijn niet allemaal hetzelfde, er is niet één Nederlandse cultuur.'

Langs de oevers van de Yangtze

'Ik kreeg eigenlijk maar één opdracht mee: wees en blijf jezelf.'

In zes afleveringen nemen Ruben Terlou en Maaik Krijgsman ons mee langs de oevers van de Yangtze. Met elke keer een andere kijk op China, maar met dezelfde basis: De Chinese Droom. Bij de nominatie was de jury al lovend over het televisiedebuut van Ruben Terlou: 'Door zijn goede sociale vaardigheden en kennis van de taal en cultuur weet hij de juiste mensen te spreken.'

Langs de oevers van de Yangtze nog niet gezien of wil je het gewoon opnieuw beleven? Reis mee over de interactieve kaart en luister naar de gebruikte muziek.

Volgend jaar weer?