Nederland tegen racisme

Op zondag 12 juli staat de NPO op tv, radio en online stil bij racisme in Nederland. Ook de VPRO zendt programma's uit over de thema's racisme, diversiteit en vooroordelen. Hieronder vind je een overzicht van die programma's en de documentaires die je nu al kunt bekijken of beluisteren.

Nederland, we moeten het hebben over racisme

zondag 12 juli om 20.00 uur op vpro.nl

Tijdens de NPO-themadag ‘Nederland tegen racisme’ verzorgen VPRO en Pakhuis De Zwijger samen met Lilith Mag een online en interactief gesprek over racisme. Na een maand van protesten tegen racisme, gesprekken in praatprogramma's, en artikelen en opinies in media, is het tijd om de balans op te maken. Hoe ziet institutioneel racisme in Nederland eruit en hoe komen we tot oplossingen om samen vorm te geven aan een inclusieve en open samenleving?

In Nederland, we moeten het hebben over racisme, gaan we het gesprek aan. Aan tafel bij journalist en presentator Clarice Gargard schuiven deskundigen, mediamakers, activisten, ‘gewone burgers’, wetenschappers en historici aan, om aan de hand van het heden, het verleden en uiteindelijk met een blik op de toekomst het gesprek te voeren. Wat is er de afgelopen maand nou allemaal gebeurd? Hoe kijken onze gasten daarnaar? En naar wat voor samenleving willen we toe?

De uitzending vanuit Pakhuis de Zwijger start zondag om 20.00 uur en is niet alleen hier op vpro.nl, maar ook via dezwijger.nl en het YouTube-kanaal van de VPRO te volgen. Het publiek kan reageren via YouTube of met gebruik van de hashtag #racismegesprek op sociale media.

Lees hier verder

OVT

om 10.00 uur op NPO Radio 1

OVT kijkt naar de geschiedenis van slavernij en kolonialisme vanuit gekleurd perspectief en het effect van slavernij en kolonialisme op de hedendaagse samenleving. Te gast zijn sociologen Humphrey Lamur en Zawdie Sandvliet, met journalist/historicus Lara Nuberg.

Lees meer over deze uitzending

Radio Doc

om 21.00 uur op NPO Radio 1

In Wat ervan overbleef onderzoekt Lara Nuberg de toekomst van de herinnering aan Indië. Hoe kijkt een nieuwe generatie, met roots in Nederlands-Indië, aan tegen tempo doeloe, Indisch erfgoed, de eigen identiteit en het moderne Indonesië?

Ze spreekt onder andere met de kersverse hoofdredacteur van het blad Moesson Vivian Boon, met theatermaker en dichter Robin Block en met Rochelle van Maanen van het Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands-Indië. 

Nuberg is historicus en schrijft op haar blog gewooneenindischmeisje.nl over de invloed van het koloniale verleden van Nederland in Indonesië. 

kijk en luister ook

De plantage van onze voorouders

Op zoek naar een gedeeld verhaal

In de podcastserie De plantage van onze voorouders onderzoekt Maartje Duin sporen van het slavernijverleden in haar familiegeschiedenis. Ze ontdekt dat haar voorouders in 1863 mede-eigenaar waren van suikerplantage Tout Lui Faut in Suriname. Duin zoekt contact met de nazaten van de tot slaafgemaakten: de familie Bouva. Samen met Peggy Bouva reconstrueert ze het verhaal van de plantage.

Luister nu naar de eerste 7 afleveringen

VPRO Tegenlicht: Black Lives Matter

#BLM: van hashtag tot Amerika’s grootste burgerbeweging

De hashtag #BlackLivesMatter is uitgegroeid tot een internationale beweging die strijdt tegen alle vormen van racisme en geweld tegen zwarte burgers. VPRO Tegenlicht ging in gesprek met medeoprichter Patrisse Cullors over de oorsprong en de noodzaak tot verzet.

Bekijk nu deze aflevering (47 minuten)

Wit is ook een kleur

Hoe kleurt wit zijn het denken?

In Wit is ook een kleur zoekt Sunny Bergman uit waarom veel witte mensen zich verongelijkt voelen of zelfs boos worden als het over racisme en witte privileges gaat. Op zoek naar antwoorden ontleedt Sunny Bergman de moraal van de ‘weldenkende’ elite.

Bekijk nu deze documentaire (50 minuten)

Zwart als roet

De onbewuste vooroordelen ten opzichte van huidskleur

In Zwart als roet onderneemt Sunny Bergman een persoonlijke zoektocht naar de onbewuste vooroordelen ten opzichte van huidskleur. Zijn we minder 'kleurenblind' dan we zelf denken?

Bekijk nu deze documentaire (55 minuten)

Wetenschap havermoutpap

Hoe kom je van je vooroordelen af?

Vooroordelen zitten verweven in ons brein zoals een patroontje in een gebreide trui. Dat blijkt bijvoorbeeld wel tijdens het spelen van een levende versie van het populaire bordspel Wie is het? Hoe kom je van je vooroordelen af? Pieter Hulst zoekt het uit.

Bekijk deze aflevering (25 minuten)

America to Me

Etnische ongelijkheid in Amerikaans onderwijs

Wat is het effect van huidskleur en sociale positie op onderwijs? De serie America to Me volgt twaalf leerlingen van de Oak Park and River Forest High School, een Amerikaanse eliteschool waar jaren van etnische ongelijkheid nog altijd nadreunen. Een inkijkje in de zoektocht van jonge Amerikanen naar hun identiteit.

Afleveringen beperkt beschikbaar; bekijk de hele serie op NPO Plus

Dichtbij wit

Over discriminatie tussen mensen van kleur

Wat betekent het als familieleden, klasgenoten, collega’s of wildvreemden jou als minder kwalificeren omdat jouw haar niet steil genoeg is? Jouw ogen te klein, neus te breed of jouw huid donkerder is? Colorisme is discriminatie tussen mensen van kleur, een huidskleurhiërarchie. Programmamaker Nicole Terborg heeft het meegemaakt, maar nooit diepgaand over gesproken. In de documentaire Dichtbij wit gaat Nicole op zoek naar ervaringen, mechanismen en blinde vlekken in haar omgeving.

Luister nu deze radiodocumentaire

Marathoninterview: Karin Amatmoekrim

Karin Amatmoekrim debuteerde als schrijver met Het gym, dat door pers en publiek juichend werd ontvangen. Ook De man van veel, waarmee ze het leven van Anton de Kom uit de vergetelheid haalde, kon rekenen op lovende kritieken.

Nu werkt ze aan een omvangrijk boek getiteld Suriname. Een geschiedenis., dat ze niet alleen zal baseren op zeldzaam archiefmateriaal, maar vooral ook op honderden interviews die ze zal afnemen met Surinamers uit alle lagen van de bevolking.

herhalingen op tv en radio

Tom Adelaar

om 22.25 uur op NPO 3

Wanneer de Surinaamse Sharif een oer-Hollandse naam aanneemt om meer sales te scoren voor een opportunistisch callcenter, vervalt hij in een existentiële identiteitscrisis. Hij verdient goed en wordt eindelijk geaccepteerd, maar hoeveel van zichzelf is hij bereid op te offeren om er echt bij te horen?

Deze film is nu beschikbaar (50 minuten)

Pete en de bananen

om 23.20 uur op NPO 3

Journalist Pete Wu onderzoekt de regels van het daten in het bestaan van een 'banaan': Chinees van buiten (‘geel’) en Nederlands van binnen (‘wit’).

Alle drie de afleveringen zijn nu beschikbaar

Fufu met appelmoes

om 01.45 uur op NPO 3

Roziena Salihu (25) laat zien hoe verwarrend het kan zijn om op te groeien met dubbelbloed, Ghanees en Nederlands, in een wit dorp.  Hoe bepaalt de omgeving waarin je opgroeit je identiteit?

Deze documentaire is nu beschikbaar (21 minuten)

Mocromode

om 02.15 uur op NPO 3

De neven Omar en Moggie dragen, net als veel andere jongeren in hun wijk, dure merkkleding van Louis Vuitton, Gucci en Prada. Waarom dragen de jongens deze designermerken?

Deze documentaire is nu beschikbaar (25 minuten)

Een eigen huis, een plek onder de zon

om 02.45 uur op NPO 3

Isaura San onderzoekt de relativiteit van een eigen plek. We verbinden ons aan verschillende plekken die we tot ons thuis maken. Vormen deze plekken ons? Of geven wij deze plekken juist vorm?

Deze documentaire is ook nu beschikbaar (15 minuten)

Mama en ik: ja maar nee, nee maar ja

om 03.05 uur op NPO 3

Amanda van Hesteren komt uit een gemengd gezin. Ze raakt steeds meer vervreemd van haar Surinaamse moeder met haar scherpe uitspraken die op Amanda overkomen als pro-black en anti-white.

Deze documentaire is ook nu beschikbaar (19 minuten)

Fruitvale Station

om 03.25 uur op NPO 3

Fruitvale Station is het aangrijpende en indringende verhaal van Oscar Grant, een 22-jarige inwoner van San Francisco die samenwoont met zijn vriendin Sophina en vierjarige dochter Tatiana in de Bay Area. Op oudejaarsnacht 2008 neemt hij de metro naar het centrum van San Franciso om daar de jaarwisseling met familie en vrienden te vieren. Als hij betrokken raakt bij een vechtpartij, heeft hij de schijn tegen zich en maakt een politieagent een fatale inschattingsfout. Op nieuwjaarsdag wordt deze gebeurtenis nog elk jaar in Amerika op Fruitvale Station herdacht.

Kijk: Michael B. Jordan & Ryan Coogler over Fruitvale Station (14 minuten)