Ook dit jaar zijn er een flink aantal van onze programma’s genomineerd voor eervolle prijzen. Met trots zetten we de nominaties en winnaars op een rij voor de Zilveren Nipkowschijf, de Zilveren Reissmicrofoon en De Tegel.

verzilverd

De Zilveren Nipkowschijf voor beste mediaproductie en de Zilveren Reissmicrofoon voor het beste radioprogramma van het afgelopen jaar zijn uitgereikt. Bureau Buitenland, gepresenteerd door Sophie Derkzen en Tim de Wit, heeft de Zilveren Reissmicrofoon 2022 gewonnen. De jury zei over de nominatie: ‘Bureau Buitenland is journalistiek van hoog niveau, een schraag onder de zender (NPO Radio 1, red.) en is, in een steeds onrustiger wordende wereld, urgenter dan ooit.'

Dit zei de jury nog meer over Bureau Buitenland. Lees ook het interview met Sophie Derkzen in de VPRO Gids: ‘Wij brengen het nieuws terug tot menselijke proporties.’

De driedelige serie Mijn vader de gelukszoeker van regisseur Roozbeh Kaboly en Nadia Moussaïd was genomineerd voor de Zilveren Nipkowschijf 2022. In deze serie maakt Nadia met haar vader Alice in omgekeerde volgorde de reis die hij als jonge migrant aflegde om zijn geluk te beproeven in Europa. 'Een serie die je blik op migratie verandert', aldus de jury.

Dit zei de jury nog meer over ‘Mijn vader de gelukszoeker’
Lees meer over de Nipkowschijf

Bureau Buitenland, Tim de Wit en Sophie Derkzen

Mijn vader de gelukszoeker, Alice & Nadia Moussaïd

De Tegel 2021

Op maandag 23 mei zijn De Tegels 2021 uitgereikt, waar verschillende HUMAN/VPRO-producties voor waren genomineerd. Deze Jaarprijzen voor de Journalistiek benadrukken de maatschappelijke functie van journalistiek en zijn een erkenning voor de journalisten die nieuws en achtergrondproducties van hoog niveau maken.

winnaars De Tegel

De reportage Jezidi getuigenissen ongehoord van de jonge maker Thijs Broekkamp voor het HUMAN-VPRO programma Argos won De Tegel in de categorie Pioniers. Thijs Broekkamp reageerde verrast en was vooral blij met de aandacht die er nu is voor het verhaal van de Jezidi’s want dat is altijd zijn doel geweest, zo vertelde hij. De jury roemde de reportage om de persoonlijke manier waarop de maker onthutsende getuigenissen heeft opgetekend van de gruweldaden van IS, waarin ook Nederlandse IS-gangers een rol hebben gespeeld. ‘Het is een verhaal wat door veel media onderbelicht is gebleven maar door de maker op waarde is geschat, waarvoor hulde.’

Meer winst voor Argos want de inmiddels meermalen bekroonde Argos-podcast De Deventer Mediazaak van Annegriet Wietsma en Joram Willink heeft De Tegel 2021 in de categorie Audio/Podcast gewonnen. Vorig jaar werd deze al bekroond met twee Dutch Podcast Awards (Verhalend en Beste Podcast). Annegriet Wietsma droeg De Tegel op aan ‘klusjesman’ Michael de Jong en zijn vriendin Meike, wiens levens tot op de dag van vandaag worden bepaald door deze affaire. ‘Wij hebben iets gewonnen met dit verhaal maar zij hebben iets heel fundamenteels verloren, hun leven en dat is eigenlijk niet meer recht te zetten, dat heeft te lang geduurd. Dus deze prijs is wat mij betreft een erkenning voor hen’, aldus Annegriet Wietsma.

 

Jezidi getuigenissen ongehoord, Argos

De Deventer mediazaak, Argos

zij waren ook genomineerd voor De Tegel

Ook de verhalende audiodocu Geen kleine man was genomineerd voor De Tegel in de categorie Podcast/Audio. Journalist Sofie Peeters en AudioCollectief SCHIK onderzoeken daarin hoe het kan dat vrouwelijke patiënten minder vaak een (juiste) diagnose krijgen. 

In de categorie Online was Maandverbond genomineerd voor De Tegel. Gedurende 28 dagen en via 28 kanalen op Telegram verkende de Maandverbond-squad live de wondere wereld van de cyclus en schuwde daarbij geen taboe.

Het dataonderzoek Kamer te duur maakte kans op De Tegel in de categorie Data. Voor het interview met Auschwitz-overlevende Eva Schloss voor OVT was Julie Blussé genomineerd voor De Tegel in de categorie Interview.

Geen kleine man

Maandverbond, met host Dzifa Kusenuh en reporters Lize Korpershoek, Thorn Roos de Vries en Fatima Warsame.

kijk- en luister naar de winnaars en genomineerden