Ancilla van de Leest

Ancilla van de Leest

Elmar Veerman in gesprek met Ancilla van de Leest

Als kind wilde Ancilla van de Leest neurochirurg worden. Dat is er nooit van gekomen, maar ze heeft op haar 32ste al wel een indrukwekkend aantal andere beroepen uitgeoefend.

Je zou haar onder meer kunnen kennen als barmeisje, erotisch fotomodel, internetondernemer, columnist, radiomaker, actrice, presentatrice, professioneel pokerspeler, privacy-adviseur óf aanvoerder van een politieke partij.

Haar avontuur als lijsttrekker van de Piratenpartij eindigde afgelopen maart met een teleurstelling: nul zetels. Ze legde haar functie neer, maar blijft zich bezighouden met de belangrijkste pijlers van die partij: privacy en digitale veiligheid. En nu staat haar leven op het punt weer een nieuwe wending te nemen.

In deze halve marathon gaat Elmar Veerman 90 minuten lang het gesprek aan met alleskunner Ancilla van de Leest.

'We worden gedwongen in een systeem van afhankelijkheid.'

Ancilla van de Leest in De halve marathon

Negentig minuten lang praat Elmar Veerman met Ancilla van de Leest over haar jeugd in België en Nederland en haar thuissituatie waarin het zo slecht ging dat ze op haar dertiende zelf de instanties belde om uit huis geplaatst te worden. Ze praten over haar tijd op school en haar keuze om te stoppen op haar zestiende om te gaan werken. Het gaat over de tijd dat ze ontdekt werd als fotomodel, haar keuze om zelf een website te beginnen voor haar modellencarrière, over haar eerste ervaringen op het internet, de wereld die vervolgens voor haar openging en hoe ze internetwise werd. Ze praten over het naaktstrand, latex fetisjkleding en het kopen van borsten. En natuurlijk gaat het over algoritmes, data, Google, Mark Zuckerberg, Bits of Freedom, privacy, de Piratenpartij, e-democracy en informatiebubbels.

'Ik ben altijd heel bewust weggebleven van de pornografie.'

Ancilla van de Leest in De halve marathon

Elmar Veerman is wetenschapsjournalist en momenteel als redacteur aan het werk voor de Nationale Wetenschapsquiz. Op de redactie van vpro.nl is Elmar de enige die zich druk maakt om het welzijn van de planten op de werkvloer. Dat is Elmar in het klein. In het groot maakt hij zich flinke zorgen om ons klimaat. Elmar luistert graag naar radio en kruipt nu voor het eerst in de rol van interviewer voor de radio.

Ancilla van de Leest (1985) werd rond haar vijftiende ontdekt als fotomodel en begon op haar achttiende een eigen website onder het alias Ancilla. Ze verscheen meerdere malen in de Playboy en als fetisjmodel in andere bladen. Ze was een van de eerste modellen die een eigen website begon als latex fetisjmodel. Naast haar modellenwerk werkte ze tussen 2007 en 2014 als presentatrice en was ze te zien en te horen in reclames, televisie- en radioshows. Van 2008 tot 2010 schreef Ancilla maandelijks een column voor het blad FHM. Nadat ze in 2008 werd uitgeroepen tot Meest Sexy Vegetariër werd Ancilla actief voor de stichting Wakker Dier. Door haar jarenlange ervaring op het internet ging Ancilla zich steeds meer inzetten voor privacyrechten en werkte ze tussen 2012 en 12013 voor de stichting Bits of Freedom. Sindsdien schrijft ze regelmatig opiniestukken met betrekking tot privacy en databescherming voor Joop.nl en Het Financieele Dagblad. In 2014 stond Ancilla namens de Piratenpartij op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van Amsterdam en in 2016 werd ze gekozen als lijsttrekker van de Piratenpartij voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. De partij wist geen zetels te behalen en Ancilla besloot zich terug te trekken uit de politiek. Momenteel werkt Ancilla voor de zoekmachine startpage.com en is ze bezig met een eigen platform voor privacy awareness.